VanMoof V heeft ingebouwde smartphonehouder
Speed-pedelec

Veel animo voor snellere e-bike VanMoof: 'Alternatief voor de auto'

20 januari 2022 om 15:06
Laatste update: 20 januari 2022 om 15:14

Het Nederlandse fietsmerk VanMoof heeft al 10.000 reserveringen binnen voor zijn snelle e-bike VanMoof V. Steeds meer mensen zien volgens het bedrijf de elektrische fiets als alternatief voor de auto.

VanMoof brengt zijn eerste speed-pedelec, die tot 45 km/u trapondersteuning biedt, eind dit jaar op de markt. Sinds de aankondiging in oktober 2021 is de VanMoof V al ruim tienduizend keer gereserveerd, maakte het Amsterdamse bedrijf vandaag bekend. Die reserveringen kwamen van mensen die door VanMoof waren uitgenodigd. Vanaf 8 februari is de e-bike voor iedereen online te reserveren.

Een derde van de reserveringen kwamen volgens VanMoof uit Duitsland, gevolgd door de VS en Nederland. Ter vergelijking: in heel 2021 werden in Nederland 3674 speed-pedelecs verkocht, waarbij Stromer het populairste merk was met 1284 exemplaren. In totaal rijden er zo'n 27.000 speed-pedelecs rond in ons land.

'Einde dominantie auto in de stad'

De interesse in de VanMoof V toont volgens medeoprichter Ties Carlier 'de enorme vraag naar een alternatief voor de auto in het stadsleven'. "Nu het verkeersniveau weer op dat van vóór de pandemie ligt, kan dit keerpunt niet snel genoeg komen. De VanMoof V zal de hiërarchie van onze wegen op zijn kop zetten", aldus Carlier. 

Hij ziet de snelle e-bike als een manier om de strijd aan te gaan met de 'dominantie van de auto'. "We hebben steden nodig die hun beleid moderniseren en onze straten open stellen voor een duurzamere toekomst." 

Telefoonhouder in stuur

VanMoof maakte vandaag ook bekend dat de nieuwe e-bike een geïntereerde smartphonehouder op het stuur krijgt. De telefoon kan zo onder meer dienen als een dashboard voor functies van de e-bike. Veel andere productdetails van de VanMoof V, zoals de maximale actieradius, zijn nog niet bekend. 

Wel is duidelijk dat de fiets allerlei bekende VanMoof-functies bevat zoals de Turbo Boost, het 'schopslot' voor sleutelloos vergrendelen, automatisch schakelen en een anti-diefstalsysteem. 

Zelfde regels als bromfiets

Ook de prijs was al bekend: de VanMoof V gaat 3498 euro kosten. Dat is 1300 euro meer dan de reguliere e-bikes VanMoof S3 en X3. De nieuwe speed-pedelec kan technisch gezien 50 km/u halen, maar de wettelijke limiet in de EU ligt op 45 km/u. 

Voor een speed-pedelec gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Zo moet de bestuurder minimaal 16 jaar zijn, een bromfietsrijbewijs hebben en is een goedgekeurde helm verplicht. Een speed-pedelec moet ook een bromfietskentekenplaatje en achteruitkijkspiegel op het stuur hebben. De speed-pedelec moet op een bromfietspad of de rijbaan rijden en mag dus niet op een fietspad.

Grote plannen

VanMoof sprak vorig jaar de ambitie uit om in vijf jaar tijd in totaal 10 miljoen e-bikes te verkopen. Momenteel rijden er wereldwijd meer dan 150.000 mensen op een e-bike van VanMoof

Om sneller te groeien haalde VanMoof de afgelopen twee jaar ruim 182 miljoen dollar aan investeringen op. 

Bright Duurtest: VanMoof S3