youtube nft dao crypto youtubers
NFT

YouTube wil NFT's gaan ondersteunen

25 januari om 16:46
Laatste update: 25 januari om 16:55

Videodienst YouTube overweegt later dit jaar ondersteuning toe te voegen voor NFT's, de bewijzen voor het bezit van digitale voorwerpen.

YouTube-CEO Susan Wojcicki hint in haar jaarlijkse brief aan de YouTube-gemeenschap op ondersteuning van de non-fungible tokens (NFT’s). Wojcicki geeft verder geen details, maar schrijft wel dat NFT’s, cryptomunten en andere opkomende technologieën een grote kans bieden om de band tussen videomakers en kijkers te versterken.

YouTube gaat dit jaar volgens Wojcicki met nieuwe bronnen van inkomsten voor contentmakers experimenteren. Behalve bekende verdienmodellen zoals abonnementen op kanalen en advertenties horen daar ook de zogenaamde Web 3.0-technologieën bij, waaronder cryptomunten, NFT’s en gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s). 

Gedecentraliseerde technieken

Web 3.0 is een koepelnaam voor gedecentraliseerde technologieën die op blockchain gebaseerd zijn en die er volgens voorstanders voor gaan zorgen dat het internet in handen van ‘de gewone mens’ terecht zal komen. Gedecentraliseerde technologie is per definitie niet in handen van één centrale instantie of persoon. Een DAO is een bedrijf dat in handen is van alle gebruikers van dat bedrijf. 

Cryptomunten zijn digitale betaalmiddelen die gebruikmaken van blockchain-technologie om transacties uit te voeren. NFT’s zijn unieke digitale certificaten die ook gebaseerd zijn op de blockchain. Zij onderscheiden zich van cryptomunten door niet inwisselbaar te zijn, non-fungible dus. Een fungible token is bijvoorbeeld een Bitcoin. Elke Bitcoin kan dus ingewisseld worden voor eender welke andere Bitcoin.

NFT’s worden gekoppeld aan digitale objecten zoals bijvoorbeeld de bekende 'Bored Ape'-kunstwerkjes. Deze koppeling wordt in de blockchain vastgezet, waardoor NFT’s in feite dienen als een soort bewijs van eigenschap van een digitaal object.

NFT-plannen Meta, Twitter en Reddit

Het blijft nog even gissen naar de plannen van YouTube om NFT’s en andere Web 3.0-technologieën te introduceren. YouTube is echter niet het enige grote bedrijf dat met NFT’s en cryptomunten bezig is. Twitter biedt sinds een paar dagen bijvoorbeeld NFT-profielfoto’s aan.

Ook Meta, moederbedrijf van zowel Instagram als Facebook, wil de handel in NFT’s beginnen te ondersteunen. Het sociale-nieuwsmedium Reddit wil daarentegen alle karmapunten van gebruikers omzetten naar cryptomunten

'Charlie bit my finger'

Het feit dat YouTube nog niet officieel bezig is met NFT’s heeft contentmakers niet belet om hun eigen NFT’s te produceren op basis van YouTube-video's. De maker van het wereldberoemde filmpje ‘Charlie bit my finger’ verkocht vorig jaar een NFT van die video voor 761.000 dollar, waarna het van YouTube werd gehaald. De NFT van het bekende ‘David after dentist’-filmpje leverde zo’n 11.000 dollar op, maar is sindsdien nog wel gewoon beschikbaar op YouTube. 

Volg ook het Bright YouTube-kanaal.

Zo werken NFT's