Smartphones

Huawei maakt comeback in Nederland met high-end smartphones

huawei p50 pro pocket nederland smartphone kopen
31 januari 2022 om 15:42
Laatste update: 31 januari 2022 om 15:42

Het Chinese merk Huawei heeft afgelopen weekend zijn rentree op de Nederlandse smartphonemarkt gemaakt. Het bedrijf richt zich op de high-end markt met de vouwtelefoon P50 Pocket en de P50 Pro.

De nieuwe Huawei-smartphones werken met Android 11 met daar overheen Huawei's EMUI 12-schil. Ze werken niet met Google-diensten als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf. Daardoor kunnen gebruikers geen apps downloaden uit de Google Play Store, ze moeten Huawei's appwinkel AppGallery gebruiken. De nieuwe telefoons, die draaien op de Snapdragon 888-chips, ondersteunen ook geen 5G vanwege de sancties van de VS.

Vouwtelefoon

De opvouwbare P50 Pocket heeft in Nederland een stevig prijskaartje: 1600 euro. De telefoon verschijnt hier alleen in de goudkleurige versie, die is ontwikkeld in samenwerking met ontwerper Iris van Herpen. De achterkant van het toestel heeft een 3D-patroon dat lijkt op de veren in de kledingstukken van Iris van Herpen.

De P50 Pocket heeft een horizontaal vouwbaar 6,9 inch scherm met 120 hz-verversing en 2790x1188 pixels resolutie. Daarmee is het een concurrent voor de Samsung-vouwtelefoon Galaxy Z Flip 3. Aan de buitenkant zit een extra rond schermpje van 1 inch, voor het tonen van meldingen, bedienen van muziek of een viewfinder bij het maken van selfies.

Het toestel heeft drie camera's achterop waaronder een camera met 'Ultra Spectrum Fluorescentie', waarmee details zijn vast te leggen die onzichtbaar voor het menselijk oog zijn. Dit gebruikt Huawei onder andere voor een functie om te detecteren waar op de huid zonnebrandcrème is gesmeerd, zodat je geen stukje mist. 

De P50 Pocket heeft een vingerafdrukscanner aan de zijkant. Het toestel heeft 8 of 12 GB werkgeheugen en 256 of 512 GB opslag. Snelladen gaat met 40W en de accucapaciteit is 4000 mAh.

P50 Pro

De P50 Pro heeft een 6,6 inch oledscherm (120 Hz en 2700x1228 pixels). De selfiecamera zit in een gaatje in het scherm en achterop zitten vier camera's, waaronder een periscoop-camera met 3,5x optische zoom. Het toestel heeft een 4360 mAh-accu die met 66W is op te laden. 

De P50 Pro heeft 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De telefoon kost in Nederland 1200 euro.

Marktaandeel totaal ingestort

De telefoontak van Huawei ondervond sinds 2019 veel hinder van de Amerikaanse sancties die onder toenmalig president Donald Trump zijn ingevoerd. De VS verdenkt Huawei mee te werken aan spionage voor de Chinese overheid waardoor het bedrijf op een zwarte lijst werd gezet. Huawei ontkent die aantijgingen.

Door het gebrek aan de Google-versie van Android en de Google-diensten is het marktaandeel van Huawei helemaal ingestort. Het aantal verkochte smartphones van Huawei daalde volgens Cointerpoint in 2021 met bijna 90 procent in Europa.

Het Chinese merk heeft nu een marktaandeel van minder dan 1 procent en bezet daarmee op de Europese telefoonmarkt op de achtste plek.

Eerste vouwtelefoon van Oppo: beter dan die van Samsung"