Virgin Galactic wil dit jaar duizend tickets voor ruimtereizen verkopen
Een ruimtetrip kost je 4 ton

Virgin Galactic wil dit jaar duizend tickets voor ruimtereizen verkopen

15-02-2022 15:38 Laatste update: 15:47

Virgin Galactic wil dit jaar aan duizend mensen een ticket voor een ruimtevlucht verkopen. Vanaf woensdag zijn er reserveringen mogelijk voor de 90 minuten durende trips naar de rand van de ruimte.

"We willen later dit jaar onze eerste duizend klanten binnenhalen", zegt Michael Colglazier, ceo van Virgin Galactic. Vanaf woensdag kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de site van Virgin Galactic. Het is voor het eerst dat het bedrijf de verkoop openstelt voor iedereen. 

Een ruimtevlucht samen met een training van meerdere dagen kost 450.000 dollar (397.000 euro), inclusief een aanbetaling van 150.000 dollar. 

Drie keer per maand

Colgalzier zei onlangs dat het bedrijf vanaf 2023 drie keer per maand ruimtereizen wil aanbieden. 

Afgelopen najaar stelde het bedrijf van zakenman Richard Branson commerciële ruimtereizen nog uit tot eind dit jaar, omdat er nog werkzaamheden aan de ruimtevaartuigen gedaan moesten worden. 

Even gewichtsloos

De ruimtevluchten worden gedaan met de VSS Unity, dat door een groter vliegtuig wordt gelanceerd naar de rand van de ruimte. Daar ervaren de ruimtetoeristen een paar minuten gewichtsloosheid en zien ze de kromming van de aarde.

Eerste bemande vlucht week af van koers

Richard Branson was vorig jaar juli aan boord van de eerste bemande testvlucht van Virgin Galactic naar de rand van de ruimte. Daarbij week het ruimtevaartuig van de afgesproken koers op weg naar de aarde.

Vervolgens besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA dat Virgin tijdelijk geen vluchten meer mocht uitvoeren, totdat er aanpassingen zouden zijn doorgevoerd om de veiligheid van inzittenden te waarborgen. Na de aanpassingen kreeg het bedrijf weer groen licht van de FAA.  

Jeff Bezos en Elon Musk

Branson is in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere multimiljardairs. Amazon-oprichter Jeff Bezos vloog een week na Branson ook naar de ruimte, samen met onder andere een 18-jarige Nederlander. Onlangs maakte de 90-jarige Star Trek-acteur William Shatner ook een ruimtevlucht met Blue Origin, waarmee hij nu de oudste mens is die in de ruimte is geweest.

Bezos' bedrijf Blue Origin gaat ook toeristische ruimtereizen aanbieden, waaronder een verblijf in een eigen ruimtestation dat het bedrijf wil gaan bouwen. Tesla-baas Elon Musk wil met SpaceX ook ruimtetoerisme mogelijk maken en verkocht onlangs een reis rond de maan aan een Japanse miljardair.

Ruimtetoerisme komt op gang: