Truth Social

Nieuw Twitter-alternatief van Trump al open voor eerste gebruikers

17 februari 2022 om 14:59
Laatste update: 17 februari 2022 om 16:15

Ruim een jaar nadat Donald Trump werd verbannen van Twitter en Facebook is het nieuwe bedrijf van de Amerikaanse ex-president gestart met het testen van zijn nieuwe sociale netwerk Truth Social.

De eerste honderden gebruikers kunnen sinds woensdag al een testversie van Truth Social proberen, zeggen bronnen tegen Reuters. De app belooft 'een boeiende en censuurvrije ervaring' te bieden en zou eind maart gelanceerd worden. 

Truth Social lijkt volgens Reuters erg op Twitter. Een bericht wordt in de app een 'waarheid' genoemd en retweets heten 're-truths'. Ook kunnen gebruikers personen volgen en krijgen ze in hun feed ook nieuwsberichten van goedgekeurde media.

De app heeft geen advertenties en een chatfunctie zou nog in ontwikkeling zijn. Volgens de appbouwers gaat het om versie '0.9'.

Trump-account

Trumps account op Truth Social telde volgens Reuters woensdagavond 317 volgers. Op Twitter had Trump 88 miljoen volgers toen hij door het bedrijf in de ban werd gedaan. Op Trumps account staat het bericht dat gebruikers "hun favoriete president er binnenkort zullen zien". Meerdere bekende personen uit conservatieve mediakringen hebben ook al accounts op Truth Social.

Truth Social wordt gemaakt door Trumps nieuwe bedrijf Trump Media & Technology Group. Het is nog maar de vraag of de app wordt toegelaten in de appwinkels van Apple en Google.

Rechtszaak tegen Twitter

Voor Trump was Twitter een belangrijk platform om met zijn achterban te communiceren. Twitter sloot het account van Trump definitief op 9 januari 2021, daags na de bestorming van het Capitool "vanwege het risico op verdere aanzet tot geweld".

Trump spande later een rechtszaak tegen Twitter aan waarin hij claimde dat de macht die het socialmedia-bedrijf zou hebben "uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat". Twitter heeft herhaaldelijk ontkend dat het platform politiek bevooroordeeld is.

Nadat eind vorig jaar een vroege versie van Truth Social online opdook, kreeg de app meteen de kritiek slechts een kopie te zijn van het decentrale Twitter-alternatief Mastodon. Daarbij zou het bedrijf van Trump Mastodons voorwaarden hebben geschonden.