Glasvezelnetwerk KPN groeit snel: 433.000 huishoudens aangesloten in 2021
De opmars van glasvezel

Glasvezelnetwerk KPN groeit snel: 433.000 huishoudens aangesloten in 2021

21-02-2022 11:01 Laatste update: 11:05

KPN heeft vorig jaar een recordaantal huishoudens aangesloten op glasvezel. In 2021 voegde de provider zo'n 433.000 huishoudens toe aan het glasvezelnetwerk.

Dat blijkt uit cijfers die KPN in zijn jaarverslag heeft gedeeld. Inmiddels zijn zo’n 3,22 miljoen Nederlandse huishoudens verbonden met het glasvezelnetwerk.

KPN zegt dat het totale aantal in 2026 verdubbeld zal zijn. Dan moeten 80 procent van de huishoudens verbonden zijn met het glasvezelnetwerk. 

Tempo verhogen

KPN zegt het uitroltempo van glasvezel dit jaar te verhogen naar "gemiddeld ruim 9000 woningen per week".

De provider werkt bij de uitrol ook samen met pensioenuitvoerder APG om glasvezel aan te leggen in dorpen en kleine woonkernen. Het samenwerkingsverband van KPN en APG, genaamd Glaspoort, investeert daar ruim 1 miljard euro in. Glaspoort zal de komende vier jaar zo'n 1,1 miljoen glasvezelverbindingen aanleggen.

Een groeiende markt

KPN is niet de enige provider die in hoog tempo glasvezelverbindingen aanlegt. Ook het Delta Fiber Netwerk heeft intussen al meer dan een miljoen klanten. Een andere speler is T-Mobile, dat samenwerkt met Open Dutch Fiber. Ook het netwerk van E-Fiber groeit gestaag.

Al die concurrentie legt kabelbedrijven zoals Ziggo het vuur aan de schenen. Ziggo verloor vorig jaar 35.000 klanten, zo werd vrijdag bekend. De provider zei zelf dat concurrentie van glasvezel een factor zou kunnen zijn. Om die reden wil Ziggo dit jaar zelf meer inzetten op glasvezel.

Hogere uploadsnelheden

Glasvezel is de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig. Redenen daarvoor zijn onder andere dat glasvezel goedkoper is, maar de voornaamste reden is de snelheid. 

Daarbij wordt vooral gekeken naar de uploadsnelheid, die bij glasvezel gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij kabelinternet ligt die meestal zo’n tien keer lager dan de downloadsnelheid.

Behalve hogere snelheden biedt glasvezel een aantal andere voordelen. Omdat glasvezel licht gebruikt om informatie door de sturen is de afstand tot de wijkcentrale niet meer bepalend. Bij koperen of coaxkabels die stroomimpulsen gebruiken neemt de snelheid af naarmate je verder van de centrale woont. 

Ten slotte zou glasvezel minder last hebben van storingen. Koper zou namelijk gevoeliger zijn voor storingen omdat het reageert op temperatuursverschillen. Daardoor zou het weer een invloed hebben op de verbinding. 

Meer over glasvezel: