Ziggo ziet tienduizenden klanten vertrekken, waarschijnlijk naar glasvezel
Min 35.000 in een jaar

Ziggo ziet tienduizenden klanten vertrekken, waarschijnlijk naar glasvezel

18-02-2022 16:49 Laatste update: 16:53

Ziggo zag afgelopen jaar meer dan 35.000 internetklanten vertrekken. Waarschijnlijk heeft de sterke opmars van glasvezel klanten daartoe bewogen.

Ziggo meldt het aantal vertrokken klanten in de nieuwste kwartaal- en jaarcijfers. Afgelopen kwartaal vertrokken er 9100 internetklanten bij Ziggo. De mobiele tak Vodafone kreeg er tegelijkertijd 45.000 nieuwe abonnees bij afgelopen kwartaal, en in totaal 228.000 afgelopen jaar.

Toch is de levering van vaste diensten het belangrijkst voor Ziggo. Ondanks de vertrekkende klanten heeft het bedrijf zijn verlies weten te beperken met een prijsstijging die in mei werd doorgevoerd. Veel abonnementen werden toen enkele euro's duurder: gemiddeld steeg de maandprijs van abonnees op vaste diensten met 2 procent naar 52 euro per maand. De totale omzet was vorig jaar met 4,1 miljard euro iets hoger dan in 2020 en ook de ebitda steeg naar 1,91 miljard euro.

Last van glasvezel

Ziggo gaf deze keer geen reden voor het dalende internetabonnees, maar zei eerder wel dat glasvezelaanbieders een factor zijn. De concurrentie is groot: KPN, Delta en de samenwerking T-Mobile/Open Dutch Fiber leggen allemaal op groot tempo glasvezelverbindingen aan in steden, dorpen en het buitengebied.

Dagelijks komen er zo'n 2000 glasvezelaansluitingen bij in Nederland. Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.

Dit jaar meer glasvezel van Ziggo

Die beperking is onlosmakelijk verbonden aan de koperen kabel die Ziggo gebruikt. Grote delen van het Ziggo-netwerk bestaat inmiddels wel uit glasvezel, waardoor bijna 75 procent van de Ziggo-klanten nu toegang heeft tot een downloadsnelheid tot 1Gbps. Maar het stukje kabel dat loopt van de wijkkast tot in de woning van klanten, is nog wel van koper.

In nieuwbouwwijken gaat Ziggo dit jaar wel glasvezel tot aan de deur leggen. In eerste instantie blijven de internetsnelheden van klanten dan wel gelijk, mede vanwege de kabelmodems die Ziggo levert.

Streamers op de loer

Glasvezel is niet de enige dreiging voor Ziggo: ook op gebied van content is er veel beweging. Ziggo verloor de biedingsstrijd om de Formule 1-rechten, die naar het Zweedse ViaPlay gingen. En ook de deal met HBO is afgelopen. Streamingdienst HBO Max is vanaf maart in Nederland beschikbaar. Daarmee is Ziggo twee belangrijke troefkaarten verloren.

Wordt internet goedkoper met glasvezel?