YouTube: 'Nieuwe EU-regels hinderen aanpak desinformatie'
'Onbedoeld effect'

YouTube: 'Nieuwe EU-regels hinderen aanpak desinformatie'

22-02-2022 23:01 Laatste update: 23:05

YouTube vreest dat de nieuwe Europese regels voor onlinediensten het onbedoeld moeilijker zullen maken om desinformatie en nepnieuws te bestrijden.

YouTube maakt zich zorgen om de Digital Services Act (DSA), een nieuw wettenpakket waar het Europees Parlement begin dit jaar mee instemde. De regels moeten Europese landen onder andere meer slagkracht geven om machtsmisbruik van grote techbedrijven zoals Google en Meta tegen te gaan. Ook komen er meer regels om de privacy en veiligheid van consumenten te beschermen.

YouTube-producthoofd Neal Mohan vreest echter voor "onbedoelde" gevolgen van de DSA. Mohan stelt dat YouTube onder de nieuwe regels vaker zal moeten overleggen met overheden en toezichthouders als er bijvoorbeeld nieuwe richtlijnen worden doorgevoerd. Die richtlijnen worden bij YouTube echter constant aangepast, op basis van nieuwe informatie rond bijvoorbeeld nepnieuws. "In 2020 alleen al hebben we onze regels rond corona-desinformatie tien keer aangepast", zegt Mohan.

'Onbedoeld vertragend'

"De DSA zou ons in de huidige vorm verplichten om systematische en gedetailleerde evaluatie te houden voordat we een nieuwe dienst of product lanceren, wat vertragend werkt bij het beschermen van de YouTube-gemeenschap tegen onder meer corona-desinformatie", aldus Mohan. "We steunen de algemene doelstelling van de DSA en we weten dat een tragere aanpak van desinformatie niemands doel is, maar het is een reëel risico als dit specifieke voorstel onderdeel van de regels blijft", zegt het YouTube-producthoofd.

Grote techplatforms zoals YouTube en Facebook krijgen regelmatig kritiek op hun beleid rond nepnieuws en desinformatie. Sommigen stellen dat de bedrijven censureren, anderen vinden juist dat schadelijke informatie te lang online blijft staan. Afgelopen augustus liet YouTube weten al 1 miljoen video's met corona-desinformatie te hebben verwijderd.

Lidstaten aan zet

De DSA krijgt de komende weken zijn definitieve vorm als de Europese lidstaten zich over de tekst buigen en eventueel aanpassingen aandragen. Als de lidstaten akkoord zijn, volgt een laatste behandeling door de Europese Commissie. Daarna kunnen de EU-landen de wet gaan toepassen.