YouTube verwijderde 1 miljoen video's met corona-desinformatie sinds februari 2020
YouTube heeft ruim 1 miljoen video's met gevaarlijke desinformatie over het coronavirus verwijderd, sinds februari 2020.
Het gaat om video's over bijvoorbeeld nep-genezingen of met claims dat het virus een hoax is. "Temidden van een wereldwijde pandemie moet iedereen gewapend zijn met de absoluut beste informatie die er is, om henzelf en hun families veilig te houden", zegt YouTube-producthoofd Neal Mohan over het verwijderen van de gevaarlijke desinformatie rond corona.
YouTube bepaalt niet zelf of iets gevaarlijke desinformatie is. Wat betreft het COVID-19-virus gaat YouTube uit van kennis van organisaties als de CSC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM, en de World Health Organization. In die gevallen is de wetenschap leidend en is desinformatie duidelijk herkenbaar.
Moet techbedrijf scheidsrechter zijn?
Als het om andere soorten desinformatie gaat, is herkennen volgens YouTube soms moeilijker. Het bedrijf noemt als voorbeeld de nasleep van een aanval, wanneer veel beelden de ronde doen en verward worden door tegenstrijdige verhalen. "Bij gebrek aan zekerheid, is het dan aan techbedrijven om grenzen te trekken in het wazige gebied van desinformatie? Mijn sterke overtuiging is van niet", aldus Mohan.
Een ander voorbeeld is volgens Mohan de Amerikaanse verkiezingen. Zolang de uitslag niet duidelijk was, liet YouTube video's van het volledige spectrum online staan. Wel werden in die onzekere periode betrouwbare nieuwsmedia het meest bekeken op YouTube. Toen de verkiezingsuitslag eenmaal officieel was, is YouTube begonnen met het verwijderen van video's met nepnieuws over de uitslag.
'Desinformatie brengt weinig geld op'
Zowel YouTube als Facebook krijgen regelmatig kritiek op hun beleid rond nepnieuws en desinformatie. Sommigen stellen dat de bedrijven censureren, anderen vinden juist dat schadelijke informatie te lang online blijft staan. Dat laatste zou dan gebeuren omdat YouTube en Facebook geld verdienen aan populaire content.
Die claim is vaak niet waar, stelt Mohan. "We hebben niet alleen ondervonden dat zulk soort video's niet niet goed doen op YouTube, vooral vergeleken met populaire content als muziek en comedy, het tast ook het vertrouwen met kijkers en adverteerders aan", aldus het producthoofd. Mohan stelt dat de moderatie-teams blijven strijden tegen desinformatie, en belooft binnenkort meer stappen toe te lichten.