Mixed reality-headset van Apple 'binnenkort in productie'
Apple Vision

Mixed reality-headset van Apple 'binnenkort in productie'

23-02-2022 11:21 Laatste update: 11:21

De massaproductie van de AR- en VR-headset van Apple zou volgens leveranciers in augustus of september al van start gaan.

Volgens het Taiwanese Digitimes is de langverwachte headset van Apple bijna klaar om geproduceerd te worden. Het bedrijf zou de 'tweede fase van technische validatie' (EVT2) voor de bril hebben afgerond, zeggen bronnen bij leveranciers. EVT-fases volgen op de prototype-fase, wat erop duidt dat de bril binnenkort klaar moet zijn om geproduceerd te worden.

Meestal worden zo’n 50 apparaten geproduceerd per EVT-fase. Dat betekent dat de techgigant al minstens honderd van de nieuwe headsets heeft. Zodra de headset technisch werkt zoals zou moeten, zal Apple overgaan naar de Design Validation Test-fase (DVT). Dan worden de laatste beslissingen rond het ontwerp gemaakt en wordt onder meer de duurzaamheid van het apparaat getest. 

Na het DVT-stadium volgt de laatste stap voordat het product in massaproductie gaat, namelijk de Production Validation Testing (PVT). Tijdens deze fase wordt getest of het productieproces correct werkt. Daarna kan het apparaat in grote aantallen geproduceerd worden.

Eind deze zomer op de markt

Volgens Digitimes wil Apple de headset in augustus of september in massaproductie nemen. Eerder deze maand deden geruchten de ronde dat de bril pas in 2023 klaar zou zijn. Apple zou te kampen hebben gehad met een aantal problemen, waaronder oververhitting en hindernissen rond software- en hardware.

App-ontwikkelaars merkten onlangs ook al verschillende verwijzingen naar de realityOS op in de broncode van de Apple App Store. Dat is een besturingssysteem dat gebruikt zal worden voor VR- en AR-applicaties. Apple zou daar mogelijk ook met een aparte app-store voor komen.

Apple Vision

De mixed reality-headset zal mogelijk de Apple Vision heten, volgens Mark Gurman van Bloomberg. Gurman doet regelmatig correcte voorspellingen over Apple-producten. Die naam is echter maar een van vele opties. Apple heeft voorlopig nog geen rechten geregistreerd voor de naam.

De bril zou uitgerust zijn met relatief krachtige hardware. Zo zou de headset mogelijk twee schermen met 8K-resolutie krijgen. Ook doen geruchten de ronde dat de Apple Vision de Apple M1 Pro-chip zal krijgen, dezelfde chip die wordt gebruikt in de nieuwste MacBook Pro. Een geavanceerd audiosysteem vult het plaatje nog verder aan.

Door de specificaties zou de eerste Apple-bril niet goedkoop worden. Volgens Gurman wordt de prijs meer dan 2000 dollar. Apple is al sinds 2015 bezig met de ontwikkeling van de bril.

Meer over de aanstaande Apple-bril: