Apple Vision met realityOS

Nieuw Apple-systeem realityOS al opgedoken in broncode

© AntoniaDeRosa

apple bril realityos ros headset
9 februari 2022 om 20:02
Laatste update: 9 februari 2022 om 20:32

In de broncode van de App Store is de naam van een nieuw besturingssysteem van Apple ontdekt. Het systeem 'realityOS' zou bedoeld zijn voor de VR- en AR-brillen die Apple ontwikkelt.

Op meerdere plekken wordt 'realityOS' genoemd in de nieuwe versie van de broncode van de Apple App Store, ontdekten app-ontwikkelaars. Dat de naam opduikt rond de App Store duidt er mogelijk op dat Apple met een speciale appwinkel voor AR- en VR-apps wil komen. Een deel van de broncode is openbaar toegankelijk omdat het over open-source codes gaat.

Het was al uitgelekt dat Apple werkt aan een nieuw besturingssysteem voor zijn toekomstige headsets voor virtual reality en augmented reality. De eerste Apple-bril met realityOS, ook wel afgekort als rOS, wordt wellicht deze zomer al onthuld.

De bril gaat mogelijk Apple Vision heten en zou zowel augmented reality (AR) als virtual reality (VR) combineren. Bij VR bewegen consumenten met zo'n bril door een volledig virtuele wereld, bij AR zien dragers informatie en beelden bovenop de wereld om hen heen.

Niet bedoeld om hele dag op te hebben

Het zou niet de bedoeling zijn om de bril de hele dag te dragen: het apparaat zou bedoeld zijn voor korte periodes.

Volgens geruchten zal de Apple-bril in eerste instantie nog vrij duur zijn, rond 3000 dollar, en daardoor vooral gericht zijn op professionele gebruikers. Met die eerste bril zouden appmakers dan VR- en AR-toepassingen kunnen maken voor latere modellen voor een breder publiek. Apple werkt ook aan het inbouwen aan ondersteuning voor de headset in iOS 16, de volgende versie van het iPhone-systeem.

Problemen

Onlangs kwam naar buiten dat Apple problemen zou ondervinden bij de ontwikkeling van de eerste headset, waaronder oververhitting. Ook zouden de software en de camera's nog beter moeten werken. Mogelijk wordt de release daardoor opgeschoven naar 2023. 

De headset moet gaan beschikken over krachtige chips en twee 4K-oledschermpjes. De bril is al sinds 2015 in ontwikkeling en de onthulling werd door Apple al meerdere jaren op rij uitgesteld. 

Grootste lancering in jaren

De 'Apple Vision' wordt gezien als een van de grootste productlanceringen van Apple de komende jaren. De nieuwe productcategorie kan voor veel extra omzet zorgen.

Tot nu toe waren AR-brillen, zoals de Google Glass en de Magic Leap, geen groot succes onder consumenten. De markt voor VR-headsets groeit intussen wel gestaag, vooral onder gamers, met bijvoorbeeld de PlayStation VR van Sony en de Oculus-brillen van Facebook-moederbedrijf Meta.

'Apple-bril niet voor metaverse'

Veel nieuwe VR-brillen waaraan techbedrijven werken zijn ook bedoeld om deel te nemen aan de metaverse, de gedeelde virtuele werelden. Maar Apple ziet minder heil in de metaverse, meldde Bloomberg-journalist Mark Gurman recent. "Mij is vrij direct gezegd dat het idee van een volledig virtuele wereld waar gebruikers naar kunnen ontsnappen verboden terrein is bij Apple", aldus Gurman.

Apple zou zich in plaats daarvan richten op een headset voor kortere gebruiksmomenten, zoals 'gamen, communicatie en contentconsumptie'.  

Hier komt Apple mee dit jaar: