© AntoniaDeRosa

'Apple-bril mogelijk uitgesteld: headset kan te heet worden'

Een concept van hoe de bril eruit zou kunnen zien

Apple Glass

'Apple-bril mogelijk uitgesteld: headset kan te heet worden'

14-01-2022 17:19 Laatste update: 17:39

Apple zou de presentatie van zijn eerste slimme bril met virtual en augmented reality willen uitstellen. Het huidige prototype van de headset zou te warm kunnen worden. Mogelijk komt de bril pas in 2023 op de markt.

Apple zou de presentatie van de headset, die virtual reality (VR) en augmented reality (AR) combineert, met 'meerdere maanden' willen uitstellen. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de situatie. 

De bril zou in juni op Apple's jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC gepresenteerd moeten worden. Maar Apple kampt volgens Bloomberg met allerlei problemen bij de ontwikkeling van de headset, waaronder oververhitting. Ook zouden de software en de camera's nog beter moeten werken. Apple overweegt daarom de release op te schuiven, waardoor de bril pas in 2023 in de schappen zou komen te liggen, aldus de bronnen van Bloomberg. Apple geeft geen commentaar.

De problemen rond oververhitting van de headset komen volgens Bloomberg doordat de headset gebruik zou maken van krachtige chips, vergelijkbaar met de M1 Pro-chips in zijn MacBook Pro's. Apple wil twee van zulke chips inbouwen in de headset, evenals twee 4K oled-schermpjes van Sony.

Grootste lancering in jaren

De bril wordt gezien als een van de grootste productlanceringen van Apple de komende jaren. De nieuwe productcategorie kan voor veel extra omzet zorgen. De bril is al sinds 2015 in ontwikkeling en de onthulling werd al meerdere jaren op rij uitgesteld. 

De eerste headset van Apple zou zowel AR als VR combineren in hetzelfde apparaat. Bij VR bewegen consumenten met zo'n bril door een volledig virtuele wereld, bij AR zien dragers informatie en beelden bovenop de wereld om hen heen. Het zou niet de bedoeling zijn om de bril de hele dag te dragen: het apparaat zou bedoeld zijn voor korte periodes.

Concurrenten

Tot nu toe waren AR-brillen, zoals de Google Glass en de Magic Leap, geen groot succes onder consumenten. De markt voor VR-headsets groeit wel gestaag, maar vooral onder gamers, met onder meer de PlayStation VR en de Oculus-brillen van Facebook-moederbedrijf Meta.

Eigen besturingssysteem

Apple liet onlangs volgens Bloomberg aan zijn toeleveranciers al weten dat het nieuwe apparaat ‘waarschijnlijk pas in 2023 op de markt zal komen’. De iPhone-maker eist echter ook dat de leveranciers eind dit jaar al wel exemplaren beschikbaar hebben.

Apple wil zijn headset laten draaien op een eigen besturingssysteem genaamd rOS, waar bij de 'r' staat voor 'realiteit'. Het bedrijf werkt bovendien aan het inbouwen aan ondersteuning voor de headset in iOS 16, een nieuwe versie van het iPhone-systeem dat in juni wordt onthuld. Daardoor kan Apple tijdens het WWDC-congres al wel appmakers inlichten over de mogelijkheden van de headset zonder het apparaat zelf te presenteren.

Metaverse

Veel concurrenten van Apple ontwikkelen ook slimme brillen, die mede bedoeld zijn om deel te nemen aan de metaverse: een soort internet van virtuele werelden. apple ziet minder heil in de metaverse, meldde de goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg onlangs. "Mij is vrij direct verteld dat het idee van een volledig virtuele wereld waar gebruikers naar kunnen ontsnappen verboden terrein is bij Apple", aldus Gurman.

Apple zou zich in plaats daarvan richten op een headset voor kortere gebruiksmomenten, zoals 'gamen, communicatie en contentconsumptie'. 

Geruchten wezen eerder op een prijs van zo'n 3000 dollar. Met die eerste bril zouden appmakers dan toepassingen kunnen maken voor latere modellen voor een breder publiek. 

iPhone vervangen?

De Apple-brillen zouden op termijn kleiner moeten worden, en meer gaan lijken op normale brillen. Binnen tien jaar zou de Apple-bril met augmented reality (AR) de iPhone gaan vervangen, voorspelde de bekende analist Ming-Chi Kuo onlangs.

Gadgets die we in 2022 verwachten: