1G-code uitprinten kan ook

CoronaCheck-app geüpdatet en aangepast op 1G-beleid

coronacheck app iPhone Android update coronabewijs 1g testen voor toegang
25 februari 2022 om 15:29
Laatste update: 25 februari 2022 om 15:43

Met het verdwijnen van de meeste coronaregels is de CoronaCheck-app op veel plaatsen niet meer nodig. Uitzondering zijn plekken met meer dan 500 personen in één ruimte. Hiervoor is de CoronaCheck-app nu aangepast. Dit is er veranderd.

Vanaf vandaag zijn mondkapjes en coronabewijzen op de meeste plekken in Nederland niet meer verplicht. Op binnenlocaties met meer dan 500 personen zonder vaste zitplaats geldt vanaf vandaag wel het 1G-beleid: iedereen vanaf 13 jaar moet bij toegang een een negatieve coronatest laten zien, ongeacht eventuele vaccinatie of recent herstel.

Dat 1G-testbewijs is nu actief in de CoronaCheck-app voor Android en iPhone, na een update via de Play Store of App Store. Een nieuw blokje geeft dan toegang tot het 1G-testbewijs. Dat bewijs is 24 uur geldig en te krijgen na een test via Testen voor Toegang. De uitslag van die gratis sneltest is binnen twee uur in CoronaCheck te openen met de ophaalcode die gebruikers bij een negatieve testuitslag krijgen.

1G-test niet door GGD

Burgers kunnen zich gratis laten testen bij tal van commerciële testlocaties in de buurt: de gratis 1G-test wordt niet door de GGD uitgevoerd. De overheid raadt burgers aan zich zo kort mogelijk voor de gelegenheid te laten testen, met inachtneming van de twee uur wachttijd.

Wie getest is, krijgt de uitslag met een link in een e-mailbericht bezorgd. Via de link is de unieke code te bekijken, die in de CoronaCheck-app toegevoegd kan worden. Na het invullen komt er een nieuw blokje met QR-code te staan boven het bekende blokje met de 3G-code van vaccinatie en/of herstel. 

Wie geen smartphone heeft, kan de 1G-code ook uitprinten via coronacheck.nl. Daar kan met de ophaalcode worden ingevuld en wordt een tijdelijk geldige QR-code gegeneerd die kan worden uitgeprint. 

Internationale code bij reizen

Het bestaande 3G-testbewijs wordt in Nederland nu niet gebruikt. In sommige andere landen is die code, het EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC), nog wel nodig. Gebruikers vinden die net zoals voorheen onder het tabje 'Internationaal' in de CoronaCheck-app.

Scanner-app toont blauw scherm

De CoronaCheck Scanner-app voor ondernemers is ook aangepast op het nieuwe 1G-beleid. De app toonde bij het 3G-beleid altijd een vinkje op een groene achtergrond. Bij het scannen van een tijdelijke 1G-code is een wit vinkje tegen een blauwe achtergrond te zien.