'Gooi de app CoronaMelder weg, hij voegt niks meer toe'
Stekker uit corona-app

'Gooi de app CoronaMelder weg, hij voegt niks meer toe'

22-04-2022 07:50 Laatste update: 13:53

De overheid trekt vandaag de stekker uit de CoronaMelder-app. Veel coronamaatregelen zijn al gestopt, waardoor de app veel minder nut heeft. De CoronaMelder had nog 2,3 miljoen actieve gebruikers.

Nederlanders krijgen voorlopig van de CoronaMelder-app geen waarschuwingen meer dat ze in de buurt van iemand waren die positief is getest op het coronavirus. Eerder deze week maakte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid bekend dat de meeste overgebleven coronamaatregelen en adviezen vervallen. Daardoor leidt ook een melding van de app CoronaMelder niet meer tot een handelingsadvies, liet de minister weten.

'Voegt niks meer toe'

Techjournalist Stan Hulsen van RTL Nieuws stelt dat het beter is om de app nu te verwijderen van je telefoon, ook al kan het zijn dat hij later weer actief zal worden. "Hij voegt niks meer toe en neemt alleen nog maar ruimte in. En als je hem weer nodig hebt, kun je hem zo weer installeren."

Als je hem toch op je telefoon laat staan, is er geen gevaar dat de overheid jouw bewegingen kan volgen, zegt Hulsen. "De app functioneerde niet met locatiegegevens, maar met bluetoothontmoetingen. Maar vanaf vandaag wisselt hij sowieso geen gegevens meer uit."

De CoronaMelder werkte landelijk sinds oktober 2020 en gaf gebruikers een melding als zij enige tijd in de buurt waren geweest van iemand met corona. Die anonieme melding vond plaats op basis van een positieve coronatest van de GGD. Een test bij de GGD wordt sinds 11 april al niet meer aangeraden voor Nederlanders zonder speciaal beroep. "Omdat je nu niet meer thuis hoeft te blijven na contact met iemand met corona, kan de app je geen advies meer geven."

Ook hoeven de meeste mensen na een positieve zelftest niet meer naar de GGD voor een bevestigingstest. De app werkt alleen met bevestigingstesten van de GGD. Bij een nieuwe coronagolf kan de overheid besluiten om de CoronaMelder opnieuw te gaan gebruiken.

CoronaMelder nu 'niet proportioneel'

Kuipers wijst in een brief aan de Tweede Kamer op de overgangsfase waarin de coronapandemie is beland. "Dit maakt het heroverwegen van het nut, de noodzaak en proportionaliteit van CoronaMelder opportuun", aldus de minister. 

Begin deze maand schreef Kuipers dat het onmiddellijk stoppen met CoronaMelder uiteindelijk 6,5 miljoen euro aan kosten zou schelen. Toen werd er nog rekening mee gehouden dat de app tot 10 juli actief zou blijven. Het is niet duidelijk hoeveel geld er nu wordt bespaard met het uitschakelen van de CoronaMelder-app.

Mogelijk later weer nodig

De systemen achter de CoronaMelder worden door de GGD GHOR Nederland uitgeschakeld. Kuipers sluit echter niet uit dat de app op een later moment weer nuttig wordt, als grootschalig testen onverhoopt weer nodig blijkt. "Daarom bezie ik de komende weken of het nuttig en nodig is de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 na 10 juli te verlengen", aldus Kuipers.

De CoronaMelder-app bepaalde contact met iemand die besmet was met corona op basis van bluetooth-signalen. Apple en Google bouwden daarvoor een speciale ontheffing in iOS en Android, een zeldzame samenwerking. Normaal gesproken mogen apps niet gebruikt worden voor dergelijke profilering. Apple en Google beloven het platform weer uit te schakelen als de pandemie voorbij is.

Honderdduizenden meldingen

De CoronaMelder-app had tot vandaag nog 2,3 miljoen actieve gebruikers. In totaal hebben 328.000 mensen een coronatest aangevraagd nadat zij een seintje van de app hadden gekregen. Van die groep bleek ruim 48.000 mensen daadwerkelijk besmet.

Zo'n 454.000 mensen hebben via de app hun besmetting doorgegeven.