Anonymous roept op: 'Omzeil Russische censuur via Google Maps'
Vredespleit in recensies

Anonymous roept op: 'Omzeil Russische censuur via Google Maps'

01-03-2022 11:45 Laatste update: 02-03-2022 12:16

Russen zijn door internetcensuur grotendeels afgesloten van onafhankelijk nieuws over de oorlog in Oekraïne. Hackersgroep Anonymous wijst internetters op een manier om Russen te bereiken: recensies op Google Maps.

Rusland zet techbedrijven steeds meer onder druk om westerse berichten over de oorlog in Oekraïne te censureren. Veel van die bedrijven blokkeren de Russische staatsmedia ondertussen in de hele EU. Om eerlijke verhalen over de oorlog toch bij Russische burgers te krijgen, wijst hackerscollectief Anonymous op recensies op Google Maps.

Het idee is simpel: zoek op Google Maps een restaurant of bedrijf in Rusland en schrijf een review met vijf sterren, zodat die bovenaan komt te staan. Als boodschap stelt Anonymous voor: "Het eten was geweldig! Helaas heeft Poetin onze eetlust bedorven door Oekraïne binnen te vallen. Verzet je tegen je dictator, stopt het vermoorden van onschuldige mensen!"

Recensies in het Russisch

Anonymous biedt ook een Russische vertaling van de tekst. Tal van reacties onder de oproep bieden vergelijkbare herbruikbare teksten voor in Google Maps-recensies. Vooralsnog zijn dergelijke recensies nog te zien in Rusland.

Google heeft desgevraagd op dit moment geen reactie op de oproep van Anonymous. Gevolgen van de oproep zijn ook nog onbekend. Zo is het denkbaar dat Rusland een blokkade van dergelijke Google Maps-recensies al eisen.

Geen 'gevaarlijke' live-verkeersinfo op Google Maps

Google Maps heeft als gevolg van de oorlog al wel een wijziging doorgevoerd: in Oekraïne wordt sinds dit weekend geen live-verkeersinfo meer getoond. Zulke data kunnen waardevol zijn voor de Russen, die zo bewegingen van grote groepen kunnen afleiden. De gegevens van Google zijn zo accuraat dat internetexperts de inval vorige week al zeer vroeg ontdekten door ongewone verkeersdrukte op de wegen tot aan de grens met Oekraïne.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken