Jack Sweeney Twitter Elon Musk Russische oligarchen
'Russian Oligarch Jets'

Tiener die privéjet Elon Musk volgt heeft nieuw doelwit: Russische oligarchen

1 maart 2022 om 12:37
Laatste update: 1 maart 2022 om 13:13

Jack Sweeney, de maker van meerdere Twitter-accounts die de privévluchten van beroemde zakenmensen volgen, heeft een nieuw doelwit. Met het account 'Russian Oligarch Jets' spoort hij op waar bekende Russische oligarchen naartoe vliegen.

'Russian Oligarch Jets' werd zondag online geplaatst door de intussen beroemde Jack Sweeney. Het account volgt de vluchten van de privéjets van een aantal Russische zakenmagnaten op de voet. Dat gebeurt aan de hand van publiekelijk beschikbare informatie en wordt volledig automatisch gepubliceerd.

Het Twitter-account toont onder andere met wat voor vliegtuigen de steenrijke Russen vliegen, waar zij opstijgen en landen en hoe lang de vluchten duren. Zelfs de helikoptervluchten van de magnaten worden gevolgd. 

Onder de gevolgde oligarchen zijn Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, staalmagnaat Alexander Abramov en Vladimir Potanin, een van de rijkste Russen. Zij en andere Russische zakenmensen konden na de instorting van de Sovjet-Unie politieke macht grijpen tijdens de overgang naar het kapitalisme. 

Vluchten naar EU-landen

Sinds de oorlog in Oekraïne vorige week losbarstte heeft het Westen een aantal sancties uitgevaardigd tegen Russische oligarchen. Ook sloot de EU het luchtruim voor alle Russische vliegtuigen, inclusief privévliegtuigen van oligarchen. 

Opvallend daarbij is dat sommige van de vluchten die gevolgd worden door Sweeney toch in EU-landen zoals Duitsland en Litouwen konden landen. Dat komt ondanks dat Ursula von der Leyen zondag zei dat 'alle vliegtuigen die door Russen gecontroleerd worden' verbannen zouden zijn uit het luchtruim van de EU. Het is mogelijk dat de oligarchen zelf niet op deze vluchten zitten, aangezien enkel de vliegtuigen worden gevolgd.

Elon Musk en Sweeney in de clinch

Sweeney werd in januari wereldberoemd nadat een van zijn accounts in opspraak kwam. Het gaat om het account ElonJet, die op de voet volgt waar het privévliegtuig van de zakenmagnaat opstijgt en landt. 

Musk vroeg toen aan Sweeney om het account offline te halen omwille van veiligheidsredenen. Hij bood daar 5000 dollar voor aan, maar Sweeney wou daar een nulletje bijdoen. Uiteindelijk kwam het niet tot een deal. Sweeney zei destijds dat hij dat niet erg vond en zei blij te zijn dat hij zijn idool Elon Musk kon spreken. ElonJet staat nog altijd online.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: