Apple rusland stop verkoop
Export stopgezet

Apple verkoopt geen producten meer in Rusland

1 maart om 21:34
Laatste update: 2 maart om 17:09

Apple stopt vanwege de oorlog in Oekraïne per direct met de verkoop van zijn producten in Rusland. Ook worden Apple Pay en 'andere diensten' beperkt in Rusland en is Apple gestopt met alle export naar zijn verkoopkanaal in het land.

Het is niet meer mogelijk om via de Apple Store in Rusland bijvoorbeeld een iPhone of MacBook te kopen. "We zijn zeer bezorgd over de Russische invasie van Oekraïne en we staan aan de kant van alle mensen die lijden als gevolg van het geweld", verklaart Apple.

De afgelopen dagen werden wereldwijd sancties afgekondigd tegen Rusland. Zo kunnen Russen die verbonden zijn aan het regime niet meer Europa inreizen, werd de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 2 stilgelegd en werden de tegoeden van Poetin in Europa bevroren. De economische sancties raken het land zo hard dat de roebel is ingestort.

Vorige week vroeg de Oekraïense regering al aan Apple-ceo Tim Cook om de verkoop in Rusland te staken. "We ondersteunen humanitaire inspanningen, bieden hulp in de vluchtelingencrisis en doen er alles aan om onze teams in de regio te ondersteunen", laat Apple weten.

Maatregelen tegen staatsmedia

Grote techbedrijven namen de afgelopen dagen ook meer maatregelen tegen Russische staatsmedia zoals RT en Sputnik, omdat die desinformatie over de oorlog verspreiden. RT en Sputnik worden door Facebook en YouTube geblokkeerd in de EU. Televisiekijkers kunnen de zenders in veel EU-landen ook niet meer ontvangen. Ook zijn de artikelen van beide media verdwenen in Google News.

Apple biedt de apps van RT en Sputnik nu ook buiten Rusland niet meer aan in de App Store.

Apple Maps

Apple zegt ook de informatie over verkeers- en live-incidenten in zijn kaartendienst Apple Maps in Oekraïne te hebben uitgezet 'als veiligheids- en voorzorgsmaatregel voor Oekraïense burgers'. Google schakelde dergelijke informatie maandag ook uit op Google Maps. De live-verkeersgegevens en actuele informatie over de drukte op locaties zouden mensenlevens in Oekraïne in gevaar kunnen brengen. 

Cyberoorlog dreigt: hoe kan dit ook Nederland raken?