Oproep aan game-sector

Oekraïne wil dat Russen niet meer op PlayStation en Xbox kunnen gamen

2 maart 2022 om 16:59
Laatste update: 2 maart 2022 om 17:39

De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov heeft Sony en Microsoft verzocht om Russische gebruikers te blokkeren op de spelcomputers PlayStation en Xbox. Gamebedrijf EA haalt intussen de Russische teams uit de FIFA-games.

Fedorov richtte zich in een brief tot alle gamebedrijven en e-sportsplatforms die actief zijn in Rusland en Wit-Rusland. Hij vraagt hen alle accounts van gamers in die landen te blokkeren, alle deelnames aan gamewedstrijden op te schorten en alle game-events op Russisch en Wit-Russisch grondgebied stop te zetten. 

In de tweet over de brief tagt Fedorov specifiek Xbox en PlayStation. Hij zegt dat 'Rusland niet alleen aan Oekraïne de oorlog verklaarde, maar aan de hele beschaafde wereld'. Fedorov vraagt Sony (PlayStation) en Microsoft (Xbox) dan ook om de Russische markt volledig te verlaten. Beide bedrijven hebben momenteel nog niet op het verzoek gereageerd. 

Geen Russische teams in FIFA 22 meer

Het grote gamebedrijf EA heeft vandaag laten weten dat alle Russische clubs en het Russische nationale team uit de FIFA-games worden verwijderd. EA zegt solidair te zijn met de Oekraïense bevolking en roept op tot vrede. Het bedrijf onderzoekt of er nog 'meer aanpassingen' in de FIFA-games nodig zijn. 

Meer maatregelen door techbedrijven

De uitspraken van Fedorov zouden een week geleden veel wenkbrauwen hebben doen fronsen. Maar sinds de oorlog in Oekraïne begon hebben meerdere grote techbedrijven al aangekondigd geen zaken meer te doen met Rusland.

Gisteren zei Apple nog dat het geen producten meer zal verkopen in Rusland. Ook de toegang tot Apple Pay en andere diensten wordt sterk beperkt. Ook die beslissing werd genomen nadat Fedorov dat vorige week aan de iPhone-maker vroeg.

Ook andere bedrijven doen mee. Zo schakelde Google meerdere functies van Google Maps uit in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Dat werd gedaan zodat het Russische leger geen data zou kunnen misbruiken. Google en een aantal andere techbedrijven blokkeerden eerder deze week in de EU ook alle kanalen van RT en Sputnik, twee Russische staatsmedia.

Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat Sony, het moederbedrijf van PlayStation, een product van de Russische markt haalt. Het bedrijf kondigde eerder deze week aan dat superheldenfilm 'Morbius' niet in Rusland zal verschijnen. Die aankondiging werd gedaan nadat Warner Bros. liet weten dat 'The Batman' ook niet in Russische bioscopen zal verschijnen.

Rusland beperkt toegang sociale media

Rusland zelf heeft intussen zelf maatregelen genomen om Westerse techbedrijven aan banden te leggen. Zo werd de toegang tot Facebook en Twitter vorige week sterk beperkt. De Russische overheid deed dat door het internetverkeer naar die twee sociale media opzettelijk te vertragen. 

De reden is waarschijnlijk dat Facebook en Twitter berichten over de oorlog factchecken en omdat ze berichten van Russische staatsmedia als dusdanig labelen.