© Andrei Stiru

Oekraïense leger roept drone-liefhebbers op mee te strijden
Drones in oorlogstijd

Oekraïense leger roept drone-liefhebbers op mee te strijden

07-03-2022 09:50 Laatste update: 10:01

Het Oekraïense leger roept alle eigenaars, verkopers en piloten van drones op om mee te strijden tegen Rusland. Drones kunnen onder andere gebruikt worden om in real-time te bepalen waar de vijand zich bevindt.

Hobbyisten bieden zichzelf en hun drones massaal aan als vrijwilliger nadat de Oekraïense overheid hen vorige week opriep om voor het land te vechten. "Kiev heeft jou en je drone nodig", klinkt het in een Facebookpost op de officiële pagina van het Oekraïense leger.

Ervaren drone-gebruikers worden opgeroepen deel te nemen aan missies met 'eenheid 112 van de aparte brigade van Kyiv'. Mensen die niet mee willen strijden kunnen ook gewoon hun drones doneren. Volgens DroneDJ duikt er steeds meer bewijs op dat ook drones van buiten Oekraïne geleverd worden door zowel privépersonen als overheidsinstanties.

Ook uit het buitenland

Vorige donderdag leverden bedrijven uit Letland al zo’n 90 drones aan het belegerde land. Ook op Twitter staan steeds meer berichten van personen en bedrijven die drones in Europa opkopen en naar Oekraïne sturen. Romeo Durcher, onderdirecteur bij dronebedrijf Auterion, zei in een tweet bijvoorbeeld dat hij een aantal drones naar Kiev had gestuurd.

De geleverde drones worden gebruikt om de beweging van Russische troepen in de gaten te houden. Daarbij worden GPS-gegevens en andere zaken doorgegeven aan Oekraïense troepen. Sommige drones zijn overigens uitgerust met nacht- en warmtesensoren, waardoor zij ook in de nacht kunnen worden ingezet.

Bekijk: drone-hobbyisten helpen mee

Makkelijk op te sporen

Consumentendrones kunnen eigenlijk niet als wapen worden ingezet omdat ze te klein zijn. Toch doen geruchten op Reddit de ronde dat drones gebruikt worden om 'molotovcocktails en granaten op de Russen te gooien'. Dat is echter nog niet bevestigd. Commerciële drones werden in het verleden al als wapen ingezet in conflictzones.

Ook zouden sommige drones makkelijk op te sporen zijn. DJI, de grootste leverancier van commerciële drones in Oekraïne, biedt bijvoorbeeld een tool aan die het potentieel makkelijk maakt om een onervaren bestuurder te lokaliseren. De tool, AeroScope, werd ontworpen om autoriteiten de mogelijkheid te geven om drones te detecteren die in verboden luchtruim vliegen. Ook de Russische en Oekraïense autoriteiten zouden daar toegang tot kunnen hebben. 

Volgens Oekraïense drone-experts kan AeroScope echter omzeild worden. Toch bestaat het risico dat Russische troepen vuren op de locatie van een drone-piloot. De Australische drone-expert Mike Monnik zei aan de Associated Press dat Russische troepen op Telegram actief bespreken hoe ze drones kunnen opsporen. "Het risico voor burgers die drones besturen is nog steeds groot", zegt Monnik. "Het lokaliseren van de piloot zou kunnen resulteren in gericht raketvuur.” 

Bekijk ook: