Minister trekt stekker nog niet uit app CoronaMelder
Coronamelder

Minister trekt stekker nog niet uit app CoronaMelder

08-03-2022 12:31 Laatste update: 12:31

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil de wet die de inzet van de CoronaMelder-app regelt toch opnieuw verlengen, tot 10 juli. Kamerleden hadden aangedrongen op het stopzetten van de app om zo mogelijk geld te besparen.

"Gelet op het hoge aantal besmettingen en de recente versoepelingen is de inzet van CoronaMelder op dit moment nog steeds aangewezen", schrijft Kuipers aan de Tweede Kamer. Zonder de verlenging vervalt de 'Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19' op 10 april en dat zou het einde betekenen van de CoronaMelder-app. De wet trad in oktober 2020 in werking en is steeds met drie maanden te verlengen.

In februari schreef Kuipers nog dat er dit jaar 29,4 miljoen euro extra nodig is voor het beheren en doorontwikkelen van de corona-apps van de overheid, waaronder naast CoronaMelder ook CoronaCheck. Kamerleden vragen zich af hoeveel geld er is te besparen als er per direct wordt gestopt met CoronaMelder. "Hoeveel geld (of hoeveel procent van de 29,4 miljoen euro) wordt in 2022 bespaard als per direct de CoronaMelder zou stoppen?" In september 2021 bleek dat de CoronaMelder-app de overheid al 23 miljoen euro had gekost.

Met de app kunnen gebruikers een melding krijgen als ze dicht in de buurt zijn geweest bij een met corona besmet persoon. Ruim 360.000 besmette personen hebben anderen met CoronaMelder gewaarschuwd.

De app CoronaMelder voor iPhones en Android-telefoons werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. In totaal is de app ruim 5,5 miljoen keer gedownload. Begin dit jaar werd CoronaMelder nog actief door 2,4 miljoen Nederlanders gebruikt. 

In de zomer van 2021 kwam het advies om je te laten testen na een melding van de CoronaMelder al te vervallen.