Kuipers: 29 miljoen extra nodig voor corona-apps
Coronacheck

Kuipers: 29 miljoen extra nodig voor corona-apps

07-02-2022 14:34 Laatste update: 14:34

Dit jaar is 29,4 miljoen euro extra nodig voor het beheren en doorontwikkelen van de corona-apps van de overheid. Dat stelt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Kuipers schrijft in de memorie van toelichting op de aangepaste begroting van zijn ministerie dat er voor dit jaar meer geld nodig voor de corona-apps. "Er is een aanvullend budget nodig voor de communicatie, doorontwikkeling en het beheer van digitale oplossingen in het kader van corona, zoals de CoronaMelder, de CoronaCheck-app en de CoronaCheck Scanner. Voor 2022 gaat het om 29,4 miljoen euro", aldus de minister. 

CoronaCheck is de app waarmee mensen de QR-code van hun coronabewijs, ook wel coronapas genoemd, kunnen aanmaken en tonen. De Coronacheck Scanner-app is te gebruiken door onder andere horecabedrijven en event-organisatoren voor het scannen van de QR-codes uit CoronaCheck. CoronaMelder was de eerste Nederlandse corona-app, bedoeld om gebruikers op anonieme basis te waarschuwen voor nauw contact met iemand die met corona besmet was. 

Vinkje verliezen

De beperkte geldigheid van het coronatoegangsbewijs gaat komende dinsdag in. Het ministerie van VWS raadt mensen aan om regelmatig de CoronaCheck-app te openen om te zien of hun vinkje al dan niet nog actief is. 

De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt gelijkgetrokken met andere Europese landen. Voortaan is een vaccinatiebewijs nog 270 dagen geldig vanaf het moment van vaccineren en een herstelbewijs 180 dagen.

Volgens de minister is door de kortere geldigheid van de papieren coronatoegangsbewijzen ook meer budget nodig. "Doordat de geldigheidsduur hiervan naar verwachting teruggaat naar 90 dagen moet er meer worden geprint. Hiervoor wordt een bedrag van 0,4 miljoen euro opgenomen."

CoronaMelder

Vorig jaar september kwam al naar buiten dat de app CoronaMelder ruim 23 miljoen euro had gekost. Afgelopen zomer kwam het advies om je te laten testen na een melding van de CoronaMelder al te vervallen. De app blijft voorlopig nog wel in de lucht.

Zo werken QR-codes: