Instagram verbergt volgers privé-accounts in Oekraïne en Rusland
Techbedrijven

Instagram verbergt volgers privé-accounts in Oekraïne en Rusland

09-03-2022 09:54 Laatste update: 15:13

Instagram verbergt informatie over de volgers van privé-accounts in Oekraïne en Rusland. Dat is bedoeld om gebruikers 'veilig te houden'. Ook Amazon en PayPal hebben maatregelen in Rusland aangekondigd.

Instagram gaat informatie over de volgers van privé-accounts van mensen in Oekraïne en Rusland onzichtbaar maken, meldt het moederbedrijf Meta. "Dit betekent dat mensen die privé-accounts in Oekraïne en Rusland volgen, niet langer kunnen zien wie die accounts volgen, of wie ze volgt."

De maatregel is bedoeld om "mensen in Oekraïne en Rusland veilig te houden". Ook worden de privé-accounts niet meer getoond in volglijsten van anderen en lijsten met gemeenschappelijke vrienden. 

Waarschuwingslabels

Instagram gaat ook berichten van Russische staatsmedia wereldwijd van een waarschuwingslabel voorzien, wat Twitter ook al doet. Dat moet de verspreiding van desinformatie tegengaan. Ook worden posts van staatsmedia minder zichtbaar gemaakt. Zo worden ze niet meer aanbevolen in het Ontdekken-onderdeel in de app.

In de EU moeten techbedrijven de staatsmedia RT en Sputnik overigens blokkeren na EU-sancties. Terwijl Facebook sinds afgelopen weekend door in Rusland is geblokkeerd, is Instagram in het land nog wel beschikbaar.

Amazon

Amazon voegt zich ook bij de grote techbedrijven die hun activiteiten in Rusland aanpassen als reactie op de Russische inval in Oekraïne. "We hebben de verzending van onze producten naar klanten in Rusland en Wit-Rusland opgeschort", aldus Amazon. Het bedrijf geeft Russen ook geen toegang meer tot streamingdienst Prime Video en neemt geen bestellingen meer aan voor de game New World.

Amazon gaat ook zijn cloudplatform Amazon Web Services (AWS) sluiten voor nieuwe klanten uit Rusland en Belarus. Amazon zegt in Rusland vooral klanten te hebben die de teams van ontwikkelaars zijn van bedrijven met hoofdkantoren elders. Met de Russische overheid zegt Amazon al langer geen zaken te doen. Het Kremlin wil sowieso dat overheden geen buitenlandse servers meer gebruiken.

Ook wijst Amazon erop dat klanten van de clouddienst niet mogen dreigen met of aanmoedigen tot geweld, terrorisme of andere ernstige schade. Anders zal de toegang tot AWS worden opgeschort.

PayPal

Het Amerikaanse betaalbedrijf PayPal heeft intussen zijn dienstverlening in Rusland stopgezet. "PayPal staat achter de internationale gemeenschap bij het veroordelen van de gewelddadige militaire agressie van Rusland in Oekraïne", aldus CEO Dan Schulman.

De maatregel van PayPal treft ook transacties aan vrienden en familie. Het bedrijf schort ook de diensten van betaaldienst Xoom in Rusland op, hoewel het Xoom-klanten nog "een periode" zal toestaan tegoeden op te nemen.  

Eerder kondigden onder andere Apple en Microsoft al aan te stoppen met de verkoop van producten en diensten in Rusland. Ook is Netflix in het land gestopt met streamen.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: