Digitale donaties aan Oekraïne

Crypto-donaties Oekraïne al meer dan 100 miljoen dollar

10 maart 2022 om 08:53
Laatste update: 10 maart 2022 om 08:57

De Oekraïense overheid en NGO's die het land helpen hebben in twee weken al meer dan 100 miljoen dollar aan cryptomunten ontvangen.

Dat zegt Alex Bornyakov, de Oekraïense afgevaardigde van het ministerie van Digitale Transformatie en de onofficiële crypto-woordvoerder van de regering. Gisteren was volgens Cointelegraph al meer dan 108 miljoen dollar aan cryptomunten gedoneerd aan verschillende ontvangers. Het gaat daarbij onder andere om de officiële Bitcoin- en Ethereum-portefeuilles van de Oekraïense staat en de NGO Come Back Alive.

Volgens Bornyakov werd 60 miljoen gestort naar de officiële portefeuilles van het land. De rest werd verdeeld onder een aantal kleinere fondsen. Oekraïne gebruikt de fondsen onder andere om essentiële middelen te kopen voor burgers en te helpen met evacuaties. Een ander deel gaat naar het leger. 

Cryptomunten zijn digitale valuta gebaseerd op blockchain-technologie. Volgens Bornyakov kan het gebruik ervan leiden tot 'een economische doorbraak'. De Oekraïense president Volodimir Zelensky zou die visie delen.

Cryptobeurs doneert aan klanten

Ook cryptobeurs Kraken kondigde gisteren aan dat het 10 miljoen dollar aan Bitcoin zal doneren aan klanten die getroffen zijn door de oorlog. Het zal dat doen door 1000 dollar aan Bitcoin te sturen naar iedere Oekraïense klant die voor 9 maart een account heeft geopend. 

Dat geld kan meteen afgehaald worden, zonder bijkomende kosten bij transacties tot 1000 dollar. Een deel van het geld komt van transactiekosten die werden verrekend op Russische accounts. 

Bored Ape Yacht Club

De organisatie van Bored Ape Yacht Club (BAYC), die NFT’s van apen verkoopt voor soms duizelingwekkende prijzen, doet ook mee. Nadat BAYC zo’n miljoen dollar aan ether-munten ophaalde, tweette de organisatie dat het zelf evenveel zou doneren. NFT’s zijn een soort certificaten van echtheid die moeten aantonen dat iemand de eigenaar van een digitaal object is. 

Ook Binance, een van de grootste cryptobeurzen in de wereld, heeft intussen meer dan tien miljoen dollar opgehaald. Dat geld zal grotendeels naar vluchtelingenhulp gaan in de buurlanden van Oekraïne. Er zijn intussen al zo’n twee miljoen mensen het land uit gevlucht

Bekijk ook: