FBI: Noord-Korea zat achter 'grootste cryptohack ooit'
Voor 625 miljoen dollar gestolen

FBI: Noord-Korea zat achter 'grootste cryptohack ooit'

15-04-2022 09:45 Laatste update: 09:45

Twee weken geleden vond een cryptohack plaats die volgens sommige experts de grootste ooit is. Hackers maakten daarbij zo'n 625 miljoen dollar aan cryptovaluta buit. De Noord-Koreaanse regering blijkt daar verantwoordelijk voor te zijn.

Op 23 maart werd bij de online game Axie Infinity, dat gebruikmaakt van het crypronetwerk Ronin, voor zo’n 625 miljoen dollar aan de cryptomunten ether en USD Coin gestolen. De hack kon worden uitgevoerd nadat de hackers speciale privésleutels van personen die transacties uitvoeren in handen konden krijgen.

Nu blijkt dat de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus achter de diefstal zit. Dat liet de Amerikaanse inlichtingendienst de FBI weten. De Amerikaanse overheid zou al sancties hebben uitgevaardigd tegen de hackersgroep. 

Het nieuws werd bevestigd nadat de Amerikaanse overheidsinstantie OFAC, dat controle uitvoert op buitenlandse activa, het Ethereum-adres van de hackersgroep toevoegde aan zijn zwarte lijst. 

Noord-Korea steelt vaker cryptomunten

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea cryptomunten buitmaakt. In 2021 maakte de Noord-Koreaanse regering al zo’n 400 miljoen dollar winst met dergelijke hacks. Het jaar ervoor was dat 40 procent minder. Met de hack op het Ronin-netwerk maakte het land dus bijna evenveel cryptomunten buit als in de voorbije twee jaar samen.

Noord-Korea zou die fondsen gebruiken voor het financieren van zijn kernwapen-programma. Dat zou een van de weinige opties zijn die het land nog heeft,  omdat het Westen talloze sancties heeft ingevoerd. 

Amerikaanse crypto-expert

Het land wordt daarbij ook van buitenaf geholpen. Zo werd een Amerikaanse crypto-expert eerder deze week nog veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Hij reisde naar Noord-Korea om een presentatie te geven over cryptomunten, waarbij hij aangaf dat Noord-Korea veel voordelen zou kunnen halen uit de technologie. 

600 miljoen

Vorig jaar werd ook al eens zo'n 600 miljoen dollar aan cryptomunten gestolen van cryptoplatform Poly Network. De hacker die dat deed gaf uiteindelijk bijna alle gestolen munten terug. "Mijn acties, die als vreemd kunnen worden beschouwd, zijn mijn pogingen om bij te dragen aan de veiligheid van het Poly-project in mijn persoonlijke stijl," zei de anonieme hacker toen.

Bekijk ook: