Getest: Kobo Sage en Libra 2, e-readers met stylus en luisterboeken

Luisterboeken en schrijven: ook dat kan nu met e-readers.

Bright Review

Getest: Kobo Sage en Libra 2, e-readers met stylus en luisterboeken

13-03-2022 15:27 Laatste update: 15:28

We hebben de twee nieuwste e-readers van Kobo getest. De Sage en Libra 2 vinden nergens het wiel opnieuw uit, maar voelen wel completer dan eerdere e-readers.

E-readers zijn al ruim vijftien jaar te koop en in de kern blijven ze onveranderd: een zwartwit scherm toont e-books, er passen er duizenden boeken op en je kan de lettergrootte aanpassen. Toch valt er nog behoorlijk te innoveren, bewijzen de Kobo Sage en Libra 2.

Praktisch bijvoorbeeld: beide e-readers zijn IPX8-waterdicht. Ze houden het 60 minuten in 2 meter diep water vol, dus een plens aan de rand van het zwembad kan geen kwaad. Of op het gebied van comfort: haarscherp waren e-readers al jaren, maar de schermen van de Sage en Libra 2 hebben automatische kleurtemperatuur.

In stapjes van blauw naar oranje licht

Die automatische temperatuur is een verrassend prettige luxe. Normaal gesproken geven e-readers altijd hetzelfde witte licht. Deze Kobo's kunnen schakelen tussen blauwwit licht voor helderheid overdag tot geelwit licht voor 's avonds en 's nachts.

Dat kan zowel handmatig als automatisch: daarbij kun je zelfs je eigen slaaptijd instellen. De Kobo's werken daar dan in stapjes naartoe, zodat de kleurtemperatuur ongemerkt van blauw naar oranje kruipt. De wetenschap is nog niet overtuigd van de baten van oranje licht, maar gevoelsmatig kijk je toch minder tegen een lichtbak aan.

Kleurtemperatuur: links op 50 procent, rechts op 100 procent nachtmodus.

De schermen hebben allebei een scherpte van 300 ppi en zijn daarmee net zo scherp als kwalitatief drukwerk. De grootste verschillen tussen de twee readers zijn het formaat en de ondersteuning voor de Kobo Stylus, om aantekeningen mee te maken. De Libra 2 heeft een 7-inch scherm, de Sage is 8 inch.

De verschillen zijn klein

Beide readers hebben het vierkanten ontwerp dat de afgelopen jaren populair is. Daarbij zit de bredere rand niet onderaan het scherm zoals vroeger gangbaar was, maar aan de lange kant. Veel logischer: zo heb je een automatische handgreep en met de knoppen blader je ook nog eens met één hand. Lezen moet immers wel ontspannend blijven.

Het verschil in formaat tussen de Libra 2 en de Sage lijkt zowel op papier als in het echt klein, en toch voelt de Sage echt een hele slag groter. De Libra 2 is nog net handzaam, al is het geen broekzakformaat. De 8-inch Sage is echter fors te noemen, al heeft dat natuurlijk voordelen. Er past behoorlijk wat meer tekst op één pagina, zodat bijvoorbeeld oudere lezers de letters kunnen vergroten zonder heel veel te hoeven bladeren.

De Sage (rechts) biedt een aantal regels meer op hetzelfde letterformaat.

Sage met stylus

Het grotere scherm van de Sage biedt ook uitkomst bij het maken van aantekeningen. Daar is de los verkrijgbare Kobo Stylus à veertig euro voor nodig. Je kan dan aantekeningen maken in op pagina's van e-books en woorden en zinnen markeren. De stylus heeft twee knoppen: met de ene ingedrukt wordt de gum geactiveerd, met de andere knop de markeerfunctie.

Ook bevat de Sage notitieboekjes, waarbij keuze is uit normaal en slim. De slimme varianten kunnen handschrift automatisch omzetten in gedrukte tekst. Dat werkt aardig, al moet je wel rekening houden met de beperkingen van de handschriftherkenning: een slordige hoofdletter D wordt bijvoorbeeld al snel herkend als een p. Het schrijven voelt prettig maar wel wat traag: het e-ink-scherm ververst niet snel genoeg om echt als papier aan te voelen. Voor meer dan een notitie leent de Sage met stylus zich niet.

Luisterboeken: smaakt vooral naar meer

De readers hebben echter nog een nieuwigheid in petto: bluetooth. Daarmee kunnen draadloze oordoppen, koptelefoons en speakers worden gekoppeld. Daarna kunnen luisterboeken worden afgespeeld, direct vanaf de Kobo's. Dat werkt prima, met simpele bediening, aanpasbare afspeelsnelheid en duidelijke informatie over hoe lang het hoofdstuk en het boek nog duren.

Helaas biedt Kobo geen mogelijkheid om hetzelfde boek zowel te lezen als te beluisteren. Concurrent Amazon doet dat wel en dat werkt toch wel erg prettig: de positie in het audioboek wordt dan gesynchroniseerd met die van het e-book en andersom. Het is niet duidelijk of Kobo aan een dergelijke optie werkt – juist een apparaat als de Libra 2 of de Sage zou er nog completer door worden.

De Sleepcovers zijn dubbel praktisch: beschermend en bruikbaar als standaard.

Bijzonder complete e-readers

Ondanks de kleine gebreken zijn de Kobo Libra 2 en de Kobo Sage toch duidelijk twee moderne e-readers. Ze zijn oplaadbaar via usb-c, waterdicht, ondersteunen luisterboeken, (en de Sage een stylus) en de batterij houdt het makkelijk weken uit. Met elke dag een uurtje lezen hoefden wij pas na ruim een maand het stopcontact weer op te zoeken.

Bieden deze Kobo's genoeg om mensen met een prima werkende e-reader te overtuigen? In de meeste gevallen waarschijnlijk niet. Ben je toevallig aan een nieuwe e-reader toe, dan geven deze Kobo's echter wel het gevoel van een nieuw product, in plaats van een simpele vervanging.

Wel een vrijwel bindend koopadvies: neem ook direct een Kobo Sleepcover. Die hoes met magnetische klep beschermt het scherm van de reader, schakelt automatisch de slaapstand in is ook nog eens makkelijk op te vouwen tot een standaard. Dan kan je de Kobo's zowel in staande als liggende oriëntatie neerzetten: het scherm draait automatisch mee. De Sleepcover kost 15 euro.

De Kobo Libra 2 kost 189 euro, de Kobo Sage kost 289 euro. Dat maakt vooral de Libra 2 een erg aantrekkelijke keuze voor wie toe is aan een nieuwe e-reader. De Sage is voor die 100 euro meer toch vooral net wat te groot zonder enorme voordelen, en de stylus-functie is leuk maar niet perfect. Ook is de Sage iets mooier afgewerkt, met een naadloze voorzijde.

Pluspunten:Minpunten:
  • Uitstekende schermen
  • Automatische kleurtemperatuur
  • Forse batterijduur
  • Waterdicht
  • Luisterboeken
  • Stylus bij Sage
  • Beide niet bijzonder handzaam
  • Geen lees-luister-wissel
  • Prijzig