Drie Russische kosmonauten op weg naar ruimtestation ISS
Ruimtevaart

Drie Russische kosmonauten op weg naar ruimtestation ISS

18-03-2022 16:49 Laatste update: 17:01

Drie Russische kosmonauten zijn vanmiddag op weg gegaan naar het internationale ruimtestation ISS. Het is de eerste bemande lancering sinds de Russische invasie in Oekraïne.

De raket met de drie Russen aan boord werd gelanceerd vanaf de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Na een paar uur vliegen moeten ze aankomen bij hun huis voor de komende maanden, ruim 400 kilometer boven de aarde.

De drie kosmonauten zijn Oleg Artemjev (51), Denis Matveev (38) en Sergej Korsakov (37). De jongste twee gaan voor de eerste keer naar de ruimte. Ze voegen zich bij vier Amerikanen, twee Russen en een Duitser die nu in het ISS zitten.

Spanningen

Door de oorlog in Oekraïne zijn de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog opgelopen. Vroeger ontkwam de ruimtevaart aan zulke conflicten, maar nu wordt ook de toekomst van het ISS onzeker.

De ruimteprojecten die samen met de Russen zijn opgezet, staan nu op een laag pitje. Zo schort Europa de missie naar Mars met een onbemande verkenner op.

Dreiging ISS te laten crashen

Het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos Dmitry Rogozin, is een trouwe bondgenoot van president Vladimir Poetin. Toen het Westen Rusland sancties oplegde, dreigde hij dat Rusland het ISS kon laten crashen op de VS of Europa.

Ook dreigde hij de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei, die binnenkort terug naar de aarde moet gaan, in de ruimte achter te laten. Op de lanceerinstallatie in Bajkonoer liet Rogozin levensgroot de letters Z en V aanbrengen, die Rusland ook gebruikt in de oorlog.

Verder levert Rusland geen raketmotoren meer aan de VS. "In een situatie als deze kunnen we de Verenigde Staten niet voorzien van 's werelds beste raketmotoren. Laat ze maar op iets anders vliegen, hun bezemstelen, ik weet niet wat," zei Rogozin.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: