Internetzender weer overbelast vanwege Formule 1-commentaar Olav Mol
Formule 1 met Olav Mol

Internetzender weer overbelast vanwege Formule 1-commentaar Olav Mol

20-03-2022 17:01 Laatste update: 18:22

De Nederlandse internetzender Grand Prix Radio kampte dit weekend met overbelaste servers door de grote belangstelling voor het Formule 1-commentaar van Olav Mol.

Grand Prix Radio biedt de mogelijkheid om het live-commentaar van Olav Mol en Jack Plooij tijdens de Formule 1 te streamen en dat te synchroniseren met de beelden van videodiensten Viaplay en F1 TV Pro. Met een slider in de live-radiostream is het zo te timen dat het geluid op het juiste moment klinkt ten opzichte van de beelden.  

De belangstelling daarvoor was zaterdag tijdens de kwalificatie en zondag tijdens de Grand Prix van Bahrein zo groot dat de website en app van Grand Prix Radio 'overbelast' raakten. Bezoekers kregen op de website of app niets te horen of het geluid viel regelmatig uit.

Extra kanalen

Grand Prix Radio zei vervolgens dat er 'een oplossing was gevonden'. De zender verwees luisteraars naar zijn twee andere kanalen: Dance en Classics. "Hierdoor worden bezoekers verdeeld over de kanalen en raakt de hoofdstream minder overbelast. We hopen en verwachten dat het vanaf nu naar behoren zal gaan werken."

In eerdere jaren trok de internetzender tijdens de Formule 1-races ongeveer 50.000 luisteraars, vertelt Olav Mol. "Dat waren vooral mensen die vanwege hun werk niet naar de tv konden kijken, taxichauffeurs bijvoorbeeld. We gaan zien hoeveel er dit weekend gaan luisteren. Het is spannend of het allemaal goed gaat", aldus Mol eerder deze week.

Viaplay

Grand Prix Radio heeft de Nederlandse audiorechten voor de Formule 1, waardoor de zender live verslag kan doen van de races, kwalificaties en vrije trainingen. Olav Mol verzorgt al 30 jaar commentaar bij de Formule 1, maar de tv-rechten gingen vanaf het nieuwe seizoen over van Ziggo naar de Zweedse streamingdienst Viaplay. Dat koos voor twee nieuwe commentatoren: Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg. Op het nieuwe duo klonk dit weekend via sociale media veel kritiek.

Geen Nederlands commentaar op F1 TV Pro

Behalve op Viaplay is de Formule 1 in Nederland ook te streamen bij de dienst F1 TV Pro, dat de komende maanden geen Nederlands commentaar aanbiedt. 'Vanaf juni' volgt dat Nederlandstalige commentaar, liet de dienst weten. Het is nog niet bekend om wie het gaat.

Olav Mol zegt desgevraagd dat hij nog niet heeft gehoord of F1 TV Pro zijn commentaar zal gebruiken. "Daar is mij nu niets over bekend. Maar ze mogen mijn commentaar volgens de contracten waarschijnlijk zo overnemen als ze dat willen."

Mol woont in Spanje maar verzorgt het commentaar bij de races en kwalificaties voor Grand Prix Radio vanuit Hilversum. Er is nog geen budget om verslag te doen vanaf de Formule 1-circuits, zegt hij. "De reis- en verblijfkosten zijn nu veel te hoog voor ons. We hopen op meer sponsors."