Viaplay reageert op kritiek: 'Succesvolste lancering in nieuw land'
Formule 1 kijken

Viaplay reageert op kritiek: 'Succesvolste lancering in nieuw land'

23-03-2022 00:04 Laatste update: 25-03-2022 15:55

Streamingdienst Viaplay heeft gereageerd op de golf van kritiek van Nederlanders op de nieuwe Formule 1-uitzendingen. "Iedereen heeft recht op zijn mening. Maar we zijn erg trots op onze line-up", zegt een woordvoerder. Hij spreekt van 'de meest succesvolle lancering tot nu toe voor Viaplay'.

Viaplay kreeg afgelopen weekend heel veel kritiek van Nederlandse abonnees, die hun ongenoegen uitten over de nieuwe Formule 1-uitzendingen. De videodienst van het Zweedse bedrijf Nordic Entertainment Group (NENT) ging op 1 maart van start in ons land. Tijdens de eerste Formule 1 Grand Prix van het nieuwe seizoen zondag stroomden er opvallend veel negatieve reacties binnen op sociale media, zoals over de nieuwe commentatoren en over de beeldkwaliteit. 

"Over het algemeen zijn we erg blij met de lancering in Nederland, de meest succesvolle lancering tot nu toe voor Viaplay in een nieuwe markt", zegt NENT-woordvoerder Nahir Aslan.

Onder de veelgehoorde kritiekpunten waren dat commentatoren Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg met te weinig emotie en 'zouteloos' spraken en dat ze non-stop aan het woord waren. "Iedereen heeft recht op zijn mening. Maar we zijn erg trots op onze line-up", aldus Aslan. "Voor de komende seizoenen hebben we een geweldig team van commentatoren en experts aangetrokken, met wie we erg blij zijn. Ze zullen fantastisch werk leveren."

'Innoveren'

NENT-ceo Anders Jensen zei onlangs tegen Bright dat het bedrijf bewust een risico neemt met de "nieuwe opzet" vergeleken met de F1-programmering van Ziggo. "Het is niet onze stijl om hetzelfde te doen als andere bedrijven. We willen innoveren."

Dat een deel van de Formule 1-fans er anders over denkt, bleek uit de grote belangstelling voor de audiostream van het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij op Grand Prix Radio. De servers van de internetradiozender konden de grote aantallen luisteraars afgelopen weekend niet aan, al belooft Grand Prix Radio dat het voortaan goed moet werken. Mol en Plooij verzorgden jarenlang het commentaar bij de Formule 1 bij Ziggo. Viaplay-concurrent F1 TV Pro biedt pas vanaf juni Nederlandstalig commentaar, maar het is nog niet bekend om wie het gaat.

Recordaantal kijkers 

Viaplay was al actief in tien andere landen, waaronder in Scandinavië en Polen. Hoeveel Nederlandse gebruikers er precies zijn, maakt NENT niet bekend. Aslan zegt wel dat er tijdens de Formule 1-uitzendingen zondag een recordaantal mensen keken. "We maken geen individuele cijfers bekend, maar ik kan wel zeggen dat de F1-première een record was voor Viaplay als geheel."

Beeldkwaliteit

Sommige Viaplay-abonnees klaagden in het eerste Formule 1-weekend over een minder goede beeldkwaliteit dan ze hadden verwacht of over technische problemen tijdens het streamen. NENT zegt "zwaar geïnvesteerd" te hebben om Viaplay tot "een van de meest stabiele en robuuste streamingplatforms te maken die er zijn".

De streams hebben resoluties tot 1080p en 50 frames per seconde, stelt NENT, maar dat is "afhankelijk van welk apparaat wordt gebruikt en de beschikbare bandbreedte van de klant". "Als we naar onze gegevens van de F1-race in Bahrein kijken, zien we dat de gemiddelde kwaliteit overeenkwam met wat werd verwacht", aldus de Aslan. "Hoewel we een recordaantal kijkers bereikten, presteerde het platform zoals verwacht." 

NENT maakt om de grote aantallen streamingkijkers te kunnen ondersteunen gebruik van meerdere zogeheten content delivery-netwerken (CDN), die volgens Aslan "rechtstreeks peeren met Nederlandse providers".

Aftellen

Een ander punt van kritiek ging over de vijf minuten lange countdowns die Viaplay in zijn apps en op zijn website laat zien voordat de live-uitzendingen beginnen. "Het is gewoon ter voorbereiding en om de kijkers te laten weten dat de programmering op het geplande tijdstip zal beginnen. Zo weten ze hoeveel tijd ze nog hebben om hun snacks te bereiden, zonder iets van de actie te missen."

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse F1-fans heeft de overstap naar Viaplay of F1 TV Pro overigens nog niet gemaakt, bleek uit schattingen van de kijkcijfers van de eerste race van het seizoen.