© PegzDAO

Maker van Pepe-meme aangeklaagd voor NFT-fraude

De NFT in kwestie

NFT-fraude

Maker van Pepe-meme aangeklaagd voor NFT-fraude

21-03-2022 11:00 Laatste update: 11:00

Matt Furie, de maker van de bekende Pepe the Frog-meme, wordt aangeklaagd nadat hij een Pepe-NFT verkocht voor ruim 500.000 dollar. De koper beweert dat Furie loog dat de NFT uniek was, terwijl hij kort na de veiling 46 identieke NFT's uitbracht.

Furie besloot in oktober vorig jaar een NFT-veiling te houden van een afbeelding van Pepe the Frog die in een sensuele houding in een vijver baadt. Hoewel er in totaal 500 identieke NFT’s van de meme zouden zijn gegenereerd, zouden 400 daarvan 'verbrand' zijn en zouden 99 nooit verkocht worden, waardoor maar één exemplaar op de markt zou komen. 

Een NFT is een soort digitaal certificaat van echtheid dat gebaseerd is op blockchain-technologie. NFT's worden voornamelijk gebruikt om het eigenaarschap van digitale kunstwerken aan te tonen. 

Kort nadat Halston Thayer het digitale kunstwerk voor zo’n 537.084 dollar kocht, bracht Furie 46 van de overblijvende kopieën uit. Daardoor zou de waarde van Thayers NFT gedaald zijn tot zo’n 30.000 dollar. De exemplaren werden bovendien gratis uitgedeeld. 

Thayer heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen Furie en zijn bedrijf omdat die hem zouden hebben misleid. Daarbij klaagt hij ook PegzDAO aan, een decentrale autonome organisatie die opgericht zou zijn om de verkoop te faciliteren. PegzDAO zou de 99 overblijvende NFT's permanent bijhouden. Een DAO is een digitale organisatie zonder centraal leiderschap.

Daarbij zegt het juridisch team van de man dat de artiest en de organisatie opzettelijk zouden hebben gelogen over het feit dat de resterende NFT’s zouden worden bewaard. Ze zouden dat hebben gedaan om de waarde ervan artificieel te verhogen voordat ze werden uitgebracht. 

Het juridische team van Thayer eist nu dat Furie en PegzDAO het contract ontbinden en het geld teruggeven. Een alternatief zou zijn om de 46 uitgebrachte kopieën terug uit circulatie te halen, of om het verschil in waarde na die release terug te betalen aan Thayer. Furie heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen. 

Controversie rond NFT’s groeit

NFT’s komen de laatste maanden steeds meer in het nieuws omwille van potentiële fraude en misbruik. Zo namen grote NFT-beurzen de voorbije maanden maatregelen nadat bleek dat de meerderheid van de aangeboden NFT’s fraude, nep, plagiaat of spam bleken te zijn.

Ook zou een klein aantal portefeuilles een groot deel van de NFT-deals uitvoeren. Daardoor werd eerder dit jaar gewaarschuwd voor grootschalige prijsmanipulatie. Daarbij zouden onder andere beroemdheden als Paris Hilton de prijs van de digitale certificaten kunstmatig oppompen, om zo woekerwinsten te maken.

De NFT-hype lijkt intussen weer af te nemen. Volgens data uit Google Trends blijkt dat de interesse in NFT’s sinds eind januari met twee derde is afgenomen. 

Bekijk ook: wat is een NFT?