Internetcensuur

Blokkade van YouTube dreigt nu ook in Rusland

22 maart om 10:15
Laatste update: 22 maart om 10:24

De Russische overheid zou elk moment kunnen besluiten tot een blokkade van YouTube. Alphabet, het moederbedrijf van YouTube en Google, heeft ondanks waarschuwingen van het Kremlin het kanaal van het Russische ministerie van Defensie in de ban gedaan.

YouTube is voorlopig nog beschikbaar in Rusland, maar de vraag is hoe lang dat nog duurt. De videodienst heeft nu ook een kanaal van het Russische ministerie van Defensie geblokkeerd, meldt Bloomberg op basis van een intern bedrijfsdocument. Volgens medewerkers van Alphabet kan dat besluit direct tot een verbod op YouTube in Rusland leiden.   

Vorige week haalde YouTube al video's offline van het Russische leger waarin het de oorlog in Oekraïne een "bevrijdingsmissie" noemde. Eerder werden de advertentiefunctie in Rusland en de mogelijkheid voor Russische kanalen om geld te verdienen al stopgezet.

De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor heeft YouTube al meermaals gewaarschuwd dat het moet stoppen met het blokkeren van de kanalen van onder andere Russische staatsmedia, publieke figuren en sportteams. In totaal schendt YouTube in meer dan 50 gevallen de Russische wet, zegt de toezichthouder. "Nogmaals, we dringen er bij Google op aan om onmiddellijk alle beperkingen op het YouTube-platform met betrekking tot Russische media en bronnen stop te zetten." 

Personeel verhuisd

Het Russische kantoor van Alphabet is momenteel nog open, maar volgens de bronnen van Bloomberg heeft het bedrijf de afgelopen weken al personeel weg verhuisd.

Maandag oordeelden Russische rechters dat Facebook en Instagram verboden moeten worden, omdat het moederbedrijf Meta 'extremistisch' zou zijn. De toegang tot Facebook en Instagram in Rusland werd door het Kremlin eerder al geblokkeerd. WhatsApp blijft voorlopig wel werken in Rusland, al is die chatapp in het land nu ingehaald door Telegram.

Cyberoorlog dreigt: dit kan ook Nederland raken