Oorlog in Oekraïne

'Russisch konvooi tegengehouden door groep met drones'

28 maart om 11:15
Laatste update: 28 maart om 11:15

Het Russische konvooi dat vorige maand bij Kiev vastliep blijkt te zijn gestopt door een 'speciale IT-eenheid' van het Oekraïense leger. De groep zette quad-bikes en drones in om het invasieleger tot stilstand te brengen.

Kort nadat Rusland Oekraïne binnenviel, werd een legerkonvooi met een lengte van tientallen kilometers opgesteld om de Oekraïense hoofdstad vanuit het noorden aan te vallen. Maar al snel werd de aanvalsmacht van Rusland tot stilstand gebracht. Volgens The Guardian komt dat omdat een team van zo’n dertig Oekraïense commando’s een serie nachtelijke aanvallen uitvoerde op het konvooi.

Luitenant-kolonel Yaroslav Honchar, de commandant van de eenheid, zegt dat ze daarbij gebruik maakten van quad-bikes om dichtbij de aanvalsmacht te komen. De troepen waren uitgerust met nachtkijkers, geweren voor scherpschutters en drones. De drones waren uitgerust met warmtebeeldcamera’s en sommige drones waren in staat om kleine explosieven te werpen.

Russen zaten vast

"Deze kleine eenheid vernietigde tijdens de nacht twee of drie voertuigen aan de voorkant van dit konvooi, waarna het vast kwam te zitten. Ze bleven daar nog twee nachten, en vernietigden vele voertuigen," zei Honchar. 

Vervolgens braken de Russen het konvooi op in kleinere eenheden, om toch te proberen verder te raken. Hetzelfde aanvalsteam was toen in staat om een aanval uit te voeren op het bevoorradingsdepot, waardoor ook die dreiging werd uitgeschakeld. “De Russen zaten vast zonder warmte, olie, bommen en gas. Dat komt allemaal door het werk van dertig mensen,” zei Honchar.

Eenheid bestaat uit vrijwilligers

De drone-piloten komen van Aerorozvidka, een luchtverkenningseenheid die in 2014 werd gevormd nadat Rusland de Krim overnam. De eenheid bestond aanvankelijk uit IT-specialisten en drone-fanaten die hun eigen drones gebruikten, maar is intussen een volwaardig deel van het Oekraïense leger geworden. 

Hoewel Oekraïne veel materiële steun krijgt van het Westen, moet Aerorozvidka het nog altijd doen met crowdfunding en het gebruik van een netwerk van persoonlijke contacten. De geavanceerde modems en camera’s die het team gebruikt, zijn immers moeilijk te verkrijgen. Met die beperkte middelen doet Aerorozvidka er alles aan om het vaderland te verdedigen. 

Naast het platleggen van het konvooi, beweert de eenheid bijvoorbeeld dat het tijdens de eerste dag van de oorlog drones gebruikte om Russische paracommando’s te lokaliseren en uit te schakelen. Die zouden een aanval hebben gepland op het vliegveld van Hostomel, ten noordwesten van Kiev. "Dat droeg in grote mate bij tot het feit dat zij dit vliegveld niet konden gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hun aanval," zei luitenant Taras, een assistent van Honchar.

Drones in Oekraïne

Het land zet sinds het begin van de oorlog sterk in op het gebruik van drones. Het Oekraïense leger riep drone-liefhebbers begin maart al op om mee te strijden tegen de Russische invasie. Hobbyisten zouden daarbij geïntegreerd worden in bestaande eenheden en burgers die liever niet mee wilden strijden werden aangemoedigd om hardware te doneren.

Het Canadese bedrijf Draganfly stuurt sinds kort ook medische drones naar Oekraïne. Ze zullen worden ingezet om onder andere bloed, vaccins en insuline te leveren in belegerde gebieden. 

 

Drones doneren

Ook uit het buitenland worden honderden drones gedoneerd. Zo bracht de Nederlandse organisatie Eyes on Ukraine tot nu toe al 188 drones naar het belegerde land. Die drones worden door Oekraïense journalisten gebruikt om onder andere oorlogsmisdaden vast te leggen. 

Luister ook de Bright Podcast: