Drones bieden hulp

Drones brengen medische voorraden naar Oekraïense steden

© Draganfly

Drones Draganfly Oekraïne medisch oorlog voorraad
25 maart 2022 om 10:19
Laatste update: 25 maart 2022 om 10:23

Het Canadese dronebedrijf Draganfly gaat met drones medische goederen naar steden in Oekraïne brengen. Het bedrijf begint met tien drones, maar hoopt uiteindelijk tweehonderd medische drones in te zetten.

De medische drones zijn uitgerust met een gekoeld laadcompartiment, waarmee zo’n vijftien kilogram aan medisch materiaal kan worden vervoerd. De drones kunnen bijvoorbeeld bloed, vaccins en ontsmettingsmiddel afleveren in belegerde gebieden.

De bestelling voor de drones werd geplaatst door Revived Soldiers Ukraine (RSU), een NGO die ter plekke medische hulp biedt aan Oekraïners. Volgens RSU-voorzitter Iryna Vashchuk Discipio zullen de drones een sleutelrol spelen bij de bevoorrading van moeilijk te bereiken gebieden. "Er is dringend behoefte aan medische benodigdheden en apparatuur in verschillende gevaarlijke en moeilijk te bereiken gebieden. De drones van Draganfly zullen een cruciale rol spelen om hulp te bieden aan slachtoffers."

Hulp voor belegerde steden

Cameron Chell, de ceo van Draganfly, zegt zich vereerd te voelen samen te kunnen werken met de RSU. "Draganfly heeft een lange geschiedenis met de ondersteuning van reddingsdiensten en humanitaire hulp wereldwijd. Onze drones zullen de RSU helpen om kritische voorraden en apparatuur te leveren."

De organisatie, die meer dan 300 vrijwilligers in dienst heeft, wil de drones in een aantal grote steden gebruiken, waaronder hoofdstad Kiev en het Oosterse Kharkiv. Gevechten in Kharkiv waren in de afgelopen weken zo intens dat de stad 'het Stalingrad van de 21e eeuw' werd genoemd door Oleksiy Arestovich, een adviseur van president Zelensky.

De RSU heeft onlangs ook tien ziekenwagens en elf passagiersauto's gekocht om medische hulp te voorzien. De organisatie zou in totaal ook al minstens 19 miljoen dollar hebben uitgegeven aan materiaal voor ziekenhuizen en burgers. 

Drones vaker ingezet

Het Oekraïense leger riep eerder drone-gebruikers in het land op om mee te helpen met de strijd tegen de Russische invasie. Daarbij zouden drone-hobbyisten onder andere de locatie van Russische troepen moeten achterhalen. De Oekraïense overheid moedigde burgers en buitenlandse organisaties ook aan om drones te doneren. 

Drones worden in het land ook gebruikt voor het vastleggen van oorlogsmisdaden. De beelden kunnen dan later als bewijsmateriaal dienen. De Nederlandse actiegroep Eyes on Ukraine leverde om die reden eerder deze maand al 188 drones aan journalisten en burgers in Oekraïne. Die drones worden met speciale software eerst ondetecteerbaar gemaakt, waarna ze worden gebruikt om beelden te filmen van de oorlog.

Luister ook de Bright Podcast met Eyes on Ukraine: