Onderzoek: gebruik social media leidt tot minder levensvreugde bij tieners
Impact van sociale media

Onderzoek: gebruik social media leidt tot minder levensvreugde bij tieners

28-03-2022 15:15 Laatste update: 15:15

Tieners die veel tijd doorbrengen op sociale media zijn een stuk minder tevreden met hun leven, blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. De grootste impact van het gebruik van sociale media valt bij jongens en meisjes op verschillende leeftijden.

Meisjes tussen 11 en 13 jaar die deelnamen aan het onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature Communications, moesten een jaar na een ondervraging over hun gebruik van sociale media aangeven hoe tevreden ze waren met hun leven. Hoe meer tijd ze op sociale media spendeerden, hoe minder gelukkig ze aangaven te zijn. Bij jongens was die negatieve impact het duidelijkst zichtbaar tussen 14 en 15 jaar. 

Opvallende conclusies

Het onderzoek werd niet alleen onder jonge tieners uitgevoerd. De wetenschappers bekeken data van zo’n 72.000 Britse burgers van alle leeftijden die tussen 2011 en 2018 werden verzameld. Daarbij werd ook een minder voor de hand liggende ontdekking gedaan. 

Zo zouden 16- tot 21-jarigen minder gelukkig zijn als zij ofwel heel veel, ofwel juist heel weinig tijd op sociale media spendeerden. De wetenschappers spreken zelfs van een scenario waarbij oudere tieners die 'juist lang genoeg' op sociale media zitten het gelukkigst zouden zijn. 

Langdurig gebruik van sociale media had bij elke leeftijdsgroep een negatieve impact. Over de impact bij kinderen onder de 11 jaar en mensen boven de 60 jaar doen de onderzoekers geen uitspraken omdat de gegevens van deze groepen niet accuraat genoeg waren.

Ook positieve effecten

De onderzoekers zeggen dat veel factoren die een rol kunnen spelen in het onderzoek nog niet aan bod zijn gekomen. Zo is de precieze aard van de inhoud van bekeken berichten van groot belang. Ook zouden sociale media die tieners in staat stellen om contact te leggen met vrienden waardevolle steun kunnen bieden. 

Professor Bernadka Dubicka, een expert in geestelijke gezondheid bij kinderen, zegt tegen de BBC dat het onderzoek belangrijk is, omdat het afrekent met 'de nutteloze dichotomie' over of gebruik van sociale media wel of niet schadelijk is. Volgens Dubicka is het van groot belang om op dit onderzoek voort te bouwen, 'om zowel de schadelijke als de ondersteunende rol van sociale media in het leven van jongeren te begrijpen'.

Interne rapport over impact Instagram

Het is niet de eerste keer dat onderzoek aantoont dat overmatig gebruik van sociale media een negatieve impact kan hebben op tieners. In september vorig jaar kwam een intern rapport van Facebook aan het licht, waaruit bleek dat maar liefst een op drie tienermeisjes die Instagram gebruikten er een slechter zelfbeeld door kregen. Klokkenluider Frances Haugen zei toen dat het bedrijf winst boven de veiligheid van gebruikers stelde.

Kort daarna kondigde het bedrijf aan een aantal maatregelen te zullen nemen om tieners te beschermen. Het zou onder meer gaan om meldingen om tieners aan te moedigen een pauze te nemen en systemen om hen naar inhoud te sturen die minder schadelijk zou zijn. Ook concurrenten zoals TikTok namen maatregelen om te voorkomen dat jonge gebruikers schadelijke berichten voorgeschoteld zouden krijgen. 

Luister ook de Bright Podcast: