Instagram komt met functies om kinderen beter te beschermen
Nieuwe opties Instagram

Instagram komt met functies om kinderen beter te beschermen

07-12-2021 12:34 Laatste update: 12:39

Instagram wil strenger gaan kijken naar wat de app aan jonge gebruikers laat zien. Ook is het voor volwassenen straks niet meer mogelijk om tieners te taggen als zij hen niet terugvolgen.

Instagram heeft meerdere nieuwe functies en maatregelen gericht op de veiligheid van jongeren aangekondigd. Dat gebeurt in de aanloop naar een hoorzitting in het Amerikaanse parlement waar Instagram-hoofd Adam Mosseri moet getuigen over de impact van het sociale netwerk op jongeren.

Instagram zegt nu onder andere te onderzoeken hoe het tonen van gevoelige beelden aan tieners nog meer kan beperken. Sinds afgelopen zomer heeft Instagram extra opties waarmee gebruikers kunnen instellen of ze wel of niet 'gevoelige' beelden willen zien in de Explore-sectie van de app. Instagram wil daar een speciaal onderdeel 'Explore voor tieners' aan toevoegen. Dat moet het voor tieners lastiger maken om mogelijk schadelijke of gevoelige content of accounts tegen te komen.

Ook zet Instagram vanaf begin 2022 de mogelijkheid uit om tieners te taggen of te vermelden door volwassenen die zij niet zelf ook volgen.

Reminders om pauze te nemen

Instagram kondigt daarnaast de uitrol aan van de eerder gepresenteerde tool Take A Break in de eerste vier landen: de VS, het Verenigde Koninkrijk, Australië en Canada. De rest van de wereld krijgt de Take A Break-functie in de loop van volgend jaar. De functie vraagt gebruikers om even pauze te nemen als ze de app al een bepaalde tijd gebruiken. Zij krijgen dan ook tips om hen aan te zetten om over hun gebruik van de app na te denken.

Gebruikers kunnen ook herinneringen instellen om vaker pauzes te nemen. Hiermee wil Instagram overmatig gebruik van de app door met name jongeren tegengaan. 

Nieuwe opties voor ouders

Vanaf maart 2022 lanceert Instagram ook de eerste tools voor ouders om meer controle en inzicht te krijgen in het Instagram-gebruik van hun kinderen. Zo krijgen ouders te zien hoeveel tijd hun kinderen aan de app besteden en kunnen ze tijdslimieten instellen.

Ook krijgen tieners de optie om direct aan hun ouders te laten weten als ze een andere gebruiker bij Instagram hebben gerapporteerd, bijvoorbeeld vanwege pesten of ander schadelijk gedrag.

Sneller oude berichten verwijderen

Bovendien test Instagram een nieuwe functie die het makkelijker moet maken om oude foto's en filmpjes van jaren geleden te verwijderen. Zo moeten jongeren worden aangespoord om berichten van toen ze jonger te verwijderen. Het gaat ook om hun oude vind-ik-leuks en opmerkingen. De verwijderfunctie zal in januari voor iedereen beschikbaar zijn.

Kritiek op Instagram groeit

Instagram-baas Adam Mosseri moet later deze week op het matje komen in de Amerikaanse Senaat na recente ophef over berichten die Instagram voorstelde aan jonge gebruikers over extreme diëten. De Senaat wil daarnaast dat Mosseri belooft om de algoritmen van Instagram transparanter te maken. Eerder deden Snap, TikTok en YouTube al soortgelijke beloftes. 

Instagram ligt al enige tijd onder vuur omdat de app het zelfbeeld van kinderen negatief zou beïnvloeden. Deze kritiek neemt toe na het lekken van een intern rapport in september, waaruit bleek dat één op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld de schuld deels aan Instagram geeft.  

Instagram besloot recent een geplande kinderversie van Instagram uit te stellen. Experts en politici hadden grote kritiek op dat 'Instagram Kids', bedoeld voor gebruikers van onder de 13 jaar.

TikTok neemt ook maatregelen

Ook TikTok, eveneens erg populair onder jongeren, nam de afgelopen tijd al meerdere maatregelen om jonge gebruikers beter te beschermen.

Vervangt de e-bakfiets je auto?