© Mojo Vision

Slimme contactlens is 'klaar' maar wacht nog op groen licht
Lens met augmented reality

Slimme contactlens is 'klaar' maar wacht nog op groen licht

30-03-2022 20:03 Laatste update: 20:49

De Amerikaanse startup Mojo Vision wil een slimme contactlens op de markt brengen. Het bedrijf zegt dat de lens technisch gezien vrijwel klaar is, maar het wachten is nog op goedkeuring van de Amerikaanse overheid.

Grote techbedrijven zoals Meta, Apple, Google en Microsoft werken al jaren aan slimme brillen voor augmented reality, die beelden op de werkelijkheid tonen. Tot nu toe waren AR-brillen geen groot succes, maar daar kan de opkomst van de metaverse, gedeelde virtuele werelden, de komende jaren verandering in brengen.

Sommige bedrijven gaan echter al een stap verder. Het Amerikaanse Mojo Vision ontwikkelt een slimme contactlens met augmented reality. Het bedrijf heeft aan CNET een werkend prototype laten zien, dat bijna klaar zou zijn voor de Amerikaanse markt. Mojo Vision moet alleen nog toestemming krijgen van de toezichthouder Food and Drug Administration (FDA).

De lens bevat een microled-schermpje van 250 bij 250 pixels. De interface om apps te bedienen werkt met oogbewegingen.

Bekijk de slimme lens:

Chips op je ogen

De lenzen van het bedrijf moeten werken als een soort smartwatch op je oog. De lens kan informatie, zoals je hartslag en andere biometrische gegevens, in één kleur weergegeven in je gezichtsveld. Ook kan de lens als je bijvoorbeeld op een vliegveld bent informatie over je vlucht laten zien. 

De lenzen zijn draadloos verbonden met een apparaatje dat gebruikers om hun nek dragen. Eerst wilde het bedrijf de lens koppelen aan een smartphone, maar dat zou nog een te hoog energieverbruik opleveren. "Het apparaat moet zich dicht bij het hoofd bevinden om genoeg informatie te kunnen verzenden", zei Steve Sinclair, een van de ontwikkelaars van de lens, tegen CNET. Uiteindelijk moet de technologie ingebouwd worden in een bril of helm, maar dat zou nu nog niet praktisch zijn.

Op langere termijn is het wel degelijk de bedoeling dat het apparaat gekoppeld wordt aan smartphones. Daarbij zou de halsband de brug vormen tussen de lens en de telefoon. 

'Goed leesbaar'

De CNET-journalist die de lens al kon testen zegt dat het apparaatje uitgerust is met simulaties van een reis-app, een fitness-app en zelfs een render van Baby Yoda uit Star Wars. De kwaliteit van de display is volgens hem goed genoeg om teksten te kunnen lezen. Het eye-tracking mechanisme, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om apps te openen en te sluiten, werkt volgens de journalist ook al goed.

De lens is onder andere uitgerust met drie bewegingssensoren, batterijen, een microprocessor en een systeem dat de stroomtoevoer moet voorzien. 

Lenzen op sterkte

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de lenzen ook op sterkte kunnen worden gemaakt. Mojo Vision ziet in de toekomst zelfs medische apparaten die mensen met een beperkt zicht kunnen helpen met zien. Dat zou gedaan worden door een HD-camera te installeren in een bril, die dan beelden verzendt naar de ogen. 

Voordat het zo ver is, moet het team nog tests doen waarbij de lens ook echt op het oog wordt gebruikt. Dat zal eerst worden gedaan door de ceo van Mojo Vision, Drew Perkins, waarna de rest van het team meedoet. Tijdens die eerste proeven zullen fitness- en sport-apps worden getest.

Wat de prijs van de slimme contactlens gaat worden, heeft Mojo Vision nog niet bekendgemaakt.

Mislukt Google-project

Google werkte enkele jaren aan een contactlens waarmee diabetici hun suikerspiegel zouden kunnen meten. Dat project werd echter in 2018 stopgezet.

Getest: slimme bril van Oppo