Kuipers: 'CoronaMelder nu stoppen zou 6,5 miljoen euro besparen'
App blijft nog maanden actief

Kuipers: 'CoronaMelder nu stoppen zou 6,5 miljoen euro besparen'

04-04-2022 15:39 Laatste update: 15:43

Als de rijksoverheid per direct zou stoppen met de CoronaMelder-app zou dat 6,5 miljoen euro aan kosten schelen. De app blijft echter nog tot zeker 10 juli actief.

De 6,5 miljoen euro noemt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in antwoord op Kamervragen. Het bedrag is volgens hem "een optelsom van kosten" die begroot zijn voor de hosting van de app door uitvoeringsorganisatie CIBG (2,7 miljoen), werkzaamheden door ICT-dienstverlener DICTU en externe inhuur (2,4 miljoen), en middelen voor communicatieactiviteiten (1,3 miljoen). "Het resterende deel is voor overige beheerkosten", aldus Kuipers.

De app CoronaMelder voor iPhones en Android-telefoons werd in oktober 2020 uitgebracht om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. Met de app kunnen gebruikers hun coronabesmetting anoniem en automatisch delen met anderen die vlakbij hen in de buurt zijn geweest en de app ook geactiveerd hebben. Inmiddels is de app 5,8 miljoen keer gedownload, stelt Kuipers.

Ruim 444.000 meldingen aan de app

De Tweede Kamer wilde ook graag weten of de app momenteel nog veel gebruikt wordt, nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven. Volgens Kuipers had de CoronaMelder op 11 maart 2,4 miljoen actieve gebruikers. Tot 11 maart hebben ruim 307.000 mensen een coronatest aangevraagd nadat zij een seintje van de CoronaMelder kregen. Van die groep bleek 40.000 mensen daadwerkelijk besmet.

Het aantal mensen dat hun positieve coronatest doorgeeft in CoronaMelder is doorlopend openbaar te lezen op de site van de app. Begin maart waren dat nog ruim 360.000 mensen, inmiddels hebben meer dan 444.000 mensen hun besmetting doorgegeven. Het record van het aantal gemelde besmettingen in de CoronaMelder lag vooralsnog in februari van dit jaar, sowieso de recordmaand wat betreft coronabesmettingen in Nederland.

Vroegtijdig stoppen niet aan de orde

Sinds oktober 2021 kunnen Nederlanders zonder tussenkomst van de GGD zelf anderen waarschuwen via de CoronaMelder, door een code door te geven. Inmiddels wordt 95 procent van de meldingen op die manier gedaan.

Voortijdig stoppen met de CoronaMelder is niet aan de orde. Kuipers verlengde onlangs al de wet waar de CoronaMelder onder valt tot 10 juli. Tot zeker die datum blijft de app actief functioneren. In de zomer van 2021 kwam het advies om je te laten testen na een melding van de CoronaMelder al te vervallen. 

Afgelopen september bleek dat de app de overheid tot dan toe ruim 23 miljoen euro had gekost.