Elon Musk peilt interesse in knop om tweets te bewerken
Musk wil Twitter beïnvloeden

Elon Musk peilt interesse in knop om tweets te bewerken

05-04-2022 07:40 Laatste update: 07:40

Tesla-baas Elon Musk heeft na zijn grote aankoop van Twitter-aandelen een poll geplaatst waarin hij de interesse in een bewerkknop voor tweets. Twitter-ceo Parag Agrawal lijkt de poll serieus te nemen.

Nadat gisteren bekend werd dat Elon Musk de grootste aandeelhouder van Twitter is geworden, postte hij de poll voor zijn 80 miljoen volgers. Momenteel heeft 74 procent op 'ja' gestemd. Musk bezit sinds 14 maart 9,2 procent van alle Twitter-aandelen, bijna vijf keer zo veel als Twitter-oprichter Jack Dorsey.

De ceo van Twitter, Parag Agrawal, antwoordde op Musks poll door te zeggen dat 'de gevolgen van deze peiling belangrijk zullen zijn'. "Stem alsjeblieft voorzichtig." Daarmee kopieerde hij een eerdere tweet die Musk op 25 maart postte. Toen vroeg hij aan zijn volgers of Twitter voldoet aan de 'voorwaarden van de vrije meningsuiting'.

Hoe serieus Musk het plan voor een bewerkknop zelf neemt, is nog maar de vraag. Het officiële account van Twitter postte op 1 april zelf dat het aan een edit-feature werkt. Toen door gebruikers werd gevraagd of het om een grap ging, zei het bedrijf dat het 'niets kan bevestigen of ontkennen, maar we kunnen onze verklaring later aanpassen (editen)'.

Toch denken sommige analisten dat de Tesla-baas het niet alleen bij grapjes zal houden. Zij denken dat Musk de komende maanden een grotere invloed kan gaan uitoefenen op Twitter. Daarbij zou de zakenman mogelijk meer voor de vrijheid van meningsuiting kunnen pleiten. 

Twee weken geleden uitte Musk forse kritiek op Twitter, waarvan hij beweert dat het de rol van een publiek forum moet vervullen. Het censureren van gebruikers zou daarbij uit den boze zijn. Kort daarna zei hij ‘serieus’ te overwegen een eigen sociaal netwerk op te richten. Die uitlatingen deed Musk op 26 maart, elf dagen nadat hij de aandelen van Twitter al had gekocht.

Turbulente relatie met Twitter

Musk heeft al langer een opvallende relatie met het platform. De tweets van de zakenman hebben regelmatig grote gevolgen voor de aandelen- en cryptomarkten. Daarvoor is hij zelfs al gedagvaard door de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. 

Uiteindelijk sloot de Tesla-baas een schikking met de SEC dat hij geen tweets over Tesla meer de wereld zou insturen voordat een juridisch team ze had bekeken. Begin maart eiste hij echter dat de SEC dat 'tweetverbod' zou opheffen omdat het zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden. Een week na die uitspraak kocht hij de aandelen die van hem de grootste aandeelhouder van Twitter maken. 

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s