© Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB Photo via Newscom

Elon Musk neemt zitting in raad van bestuur Twitter

Elon Musk tijdens een bezoek aan de nieuwe Teslafabriek in de buurt van Berlijn.

Grootste aandeelhouder

Elon Musk neemt zitting in raad van bestuur Twitter

05-04-2022 14:17 Laatste update: 14:30

Miljardair Elon Musk zal binnenkort zitting nemen in de raad van bestuur van Twitter. Gisteren werd bekend dat Musk 9,2 procent van de Twitter-aandelen heeft gekocht en daarmee de grootste aandeelhouder van het bedrijf is.

"Ik ben verheugd om te melden dat we Elon Musk benoemen tot onze raad", schrijft Twitter-ceo Parag Agrawal. Sinds afgelopen oktober is Agrawal de ceo, nadat oprichter Jack Dorsey plots opstapte. "In gesprekken met Musk in de afgelopen weken is duidelijk geworden dat hij van grote waarde kan zijn voor ons bestuur", aldus Agrawal.

Musk belooft verbeteringen

Musk twittert in een reactie dat hij uitkijkt naar de samenwerking en 'het invoeren van flinke verbeteringen' aan Twitter in de komende maanden. Eerder op de dag peilde Musk al de interesse voor een bewerk-nop, een lang gekoesterde wens van veel Twitter-gebruikers.

Maandag verraste Musk met de aankoop van 9,2 procent van de aandelen van Twitter, een week nadat hij grote kritiek op het sociale medium had geuit. Musk vindt dat Twitter te streng modereert en zo de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt. 

Kritiek op aanstelling

Er klinkt ook kritiek op de aanstelling van 's werelds rijkste man in het bestuur van Twitter. Tech-ondernemer Anil Dash waarschuwt voor een "ijzingwekkend effect op journalistiek op Twitter". Dash wijst op de directe manier waarmee Musk zich vaak tot critici wendt, of dat nou journalisten of reguliere Twitter-gebruikers zijn. "Twitter zal hem niet verbannen als lid van de raad van bestuur de volgende keer dat hij een journalist aanvalt", aldus Dash.

Musk kwam eerder in de problemen door zijn eigen tweets. In 2018 dagvaardde de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC hem, nadat hij had getweet dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen 'voor 420 dollar per aandeel' en dat de financiering daarvoor rond was. Hoewel dat niet waar bleek te zijn, schoten de aandelen van Tesla na de tweet de lucht in. 

'Tweetverbod'

Uiteindelijk sloot de Tesla-baas een schikking met de SEC, waarbij hij beloofde dat hij geen tweets over Tesla meer de wereld zou insturen voordat een juridisch team ze had bekeken. Begin maart eiste hij echter dat de SEC dat 'tweetverbod' zou opheffen, omdat het zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden. Een week na die uitspraak kocht Musk de Twitter-aandelen.

Getest: Tesla Model Y