Online-censuur

Rusland eist dat Wikipedia informatie weghaalt en dreigt met boete

5 april 2022 om 14:08
Laatste update: 5 april 2022 om 14:29

De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor eist dat Wikipedia 'onjuiste informatie' over de situatie in Oekraïne verwijdert. Een boete en een blokkade dreigen nu voor de online-encyclopedie.

De Russische toezichthouder beschuldigde Wikipedia vandaag van het aanbieden van 'valse informatie' over wat Rusland zijn 'speciale operatie' in Oekraïne noemt en over de acties van het Russische leger.

Volgens de Russische wet kan de eigenaar van een internetdienst die 'illegale informatie' niet tijdig verwijdert als Roskomnadzor daarom vraagt, een boete krijgen van maximaal 4 miljoen roebel, omgerekend 45.000 euro.

Volgens de organisatie achter Wikipedia gaat de eis van Roskomnadzor over de pagina's 'Slag om Kiev', 'Oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne', 'Beschieting van een ziekenhuis in Mariupol', 'Vernietiging van het Mariupol-theater' en het 'Bloedbad van Boetsja'.

Censuur omzeilen

Sinds de invasie van het Russische leger in Oekraïne heeft Roskomnadzor op verzoek van het Kremlin een reeks grote socialmedia-platforms en websites van media geblokkeerd, waaronder Facebook, Instagram, Twitter, Bellingcat en de BBC. Dat kan nu ook gebeuren met Wikipedia.

Begin maart eiste Roskomnadzor van Wikipedia ook al om het conflict in Oekraïne geen oorlog of invasie te noemen. Het gebruik van die woorden is in Rusland verboden. Wikipedia gaf geen gehoor aan het Russische verzoek. In plaats daarvan voegden gebruikers informatie toe over de pogingen van het Kremlin om de online-encyclopedie te censureren. 

Wikipedia zei toen op Twitter dat Russische gebruikers moeten bekijken hoe ze de site kunnen bereiken op alternatieve manieren omdat de online-encyclopedie in het land mogelijk volledig offline kan worden gehaald. Steeds meer Russen gebruiken inmiddels VPN-diensten om de internetblokkades te omzeilen.