Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om gesneuvelden en spionnen te herkennen
Gezichtsherkenning in Oekraïne

Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om gesneuvelden en spionnen te herkennen

13-04-2022 08:33 Laatste update: 08:33

De Oekraïense overheid gebruikt software voor gezichtsherkenning van het omstreden bedrijf Clearview AI om mensen te identificeren. De technologie zou al op meer dan duizend mensen zijn gebruikt, zowel levenden als overledenen.

Nadat vorige maand bleek dat Oekraïne de AI van Clearview gebruikt om Russische soldaten te identificeren, wordt nu ook bekendgemaakt dat de Oekraïense regering de technologie gebruikt om zijn eigen soldaten te identificeren. 

De gezichtsherkenningssoftware zou vooral gebruikt worden om gesneuvelde soldaten te identificeren. Ook wordt het bij controlepunten gebruikt om mogelijke spionnen te ontmaskeren. De AI van Clearview zou al op meer dan duizend mensen zijn gebruikt.

Niet foutloos

Critici zeggen dat de technologie echter nog altijd fouten maakt. Dat zou ertoe kunnen leiden dat onschuldige mensen worden beschuldigd voor Rusland te werken. Volgens de ceo van Clearview, Hoan Ton-That, zou de technologie meer dan 99 procent accuraat zijn. De Oekraïense overheid heeft nog niet op de kwestie gereageerd. 

Omstreden bedrijf

Clearview is een van de bekendste en meest controversiële aanbieders van gezichtsherkenningstechnologie. De software van het bedrijf werkt door een database van miljarden foto’s die van sociale media zoals Facebook en Twitter zijn gehaald. 

Volgens Ton-That werkt dat als een soort zoekmachine voor gezichten, maar volgens critici is de app een gevaar voor de privacy. Hoewel het bedrijf al meermaals werd aangeklaagd, wordt de technologie inmiddels door politiekorpsen over de hele wereld gebruikt. Ook de Nederlandse politie gebruikte de software van Clearview al minstens vijftig keer. 

Bijna iedereen in de database

Aric Toller, een onderzoeksjournalist bij Bellingcat, vertelt aan de BBC dat dit niet de eerste oorlog is waarin gezichtsherkenning wordt toegepast. Bellingcat gebruikte de technologie bijvoorbeeld al in Syrië om oorlogsmisdaden op te sporen. 

Toller zelf gebruikt voor de oorlog in Oekraïne FindClone, een Russische website die een database van voornamelijk Russische sociale media heeft opgebouwd, om soldaten te identificeren. 

Toler zegt dat zelfs mensen zonder sociale media kunnen worden opgespoord. “Ze hebben misschien geen profiel op sociale media, maar hun vrouwen of vriendinnen misschien wel.” Dat betekent dat zelfs als iemand nooit een profiel op sociale media heeft gehad, die toch kan worden gevonden.

De technologie herkent zelfs wanneer iemand op de achtergrond van een willekeurige foto op het internet staat. Dat betekent dat zelfs militairen of veiligheidsagenten, die nauwelijks op het internet te vinden zijn, toch kunnen worden opgespoord.

Bekijk ook: