Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om Russen te identificeren
Clearview AI

Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om Russen te identificeren

14-03-2022 09:46 Laatste update: 10:40

Het ministerie van Defensie van Oekraïne gebruikt sinds zaterdag de gezichtsherkenningssoftware van het bedrijf Clearview om Russische soldaten te identificeren.

Dat bevestigde een woordvoerder van Clearview tegenover Reuters. De technologie kan onder andere worden gebruikt om de namen van Russische soldaten te achterhalen, misinformatie te bestrijden en om doden te identificeren. Ook kan Clearview ingezet worden bij controlepunten om 'personen van belang' te herkennen.

Volgens Lee Wolosky, een woordvoerder van het bedrijf, zal Clearview zijn diensten gratis aanbieden aan het land. Het programma wordt niet aan Rusland verschaft, voegt hij nog toe. 

Meer dan 2 miljard afbeeldingen

Clearview zegt dat het bedrijf gebruik zal maken van een database van ruim twee miljard afbeeldingen van het Russische sociale netwerk VKontakte. Die data kunnen onder andere worden gebruikt om gesneuvelde Russische soldaten te identificeren. 

Het bedrijf zegt dat het daarbij efficiënter is dan wanneer dat via vingerafdrukken wordt gedaan. Dat kan bovendien zelfs gedaan worden als er schade aan het gezicht is. 

Ook kan de technologie ingezet worden bij vluchtelingenhulp. Daar zou het kunnen worden gebruikt om gescheiden families te herenigen. Het is vooralsnog echter onduidelijk voor welke exacte doeleinden Oekraïne de technologie wil gebruiken. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft nog niet geantwoord op de vraag van Bright.

Critici niet blij

Het is niet de eerste keer dat AI en gezichtsherkenning bij de oorlog in Oekraïne worden gebruikt. Ook online-speurders uit het buitenland gebruiken OSINT-technieken om de identiteit van Russische soldaten te achterhalen. Vaak maken zij daarbij gebruik van publiekelijk toegankelijke tools.

Er klinkt ook kritiek op de inzet van AI en andere snufjes om mensen op te sporen. Albert Fox Cahn van het Surveillance Technology Oversight Project zegt tegen Reuters dat het gebruik van de technologie juist averechts kan werken door foute identificaties te maken. "We zullen zien dat goedbedoelde technologie de mensen die het zou moeten helpen juist schaadt."

De ceo van Clearview, Hoan Ton-That, zegt dat de technologie nooit als enige bron van identificatie moet worden gebruikt. Hij zegt dat personeel in Oekraïne zal worden getraind om de technologie correct te gebruiken.

Clearview is omstreden

Het omstreden bedrijf Clearview wordt al jaren met argusogen bekeken. Clearview zou miljarden foto’s van het publiekelijk toegankelijke internet verzameld hebben om de gezichtsherkenningstools te bouwen. Daarvoor werd het meerdere keren aangeklaagd

Dat belette politiekorpsen wereldwijd niet om Clearviews AI te gebruiken. Ook de Nederlandse politie deed daar aan mee. De technologie zou in ons land minstens vijftig keer zijn gebruikt.

Vorige week kreeg Clearview van de Italiaanse autoriteiten nog een boete van 20 miljoen euro. Ook moet het bedrijf alle gegevens van personen in Italië uit zijn systemen verwijderen.

Bekijk ook: