Amerikaanse crypto-expert krijgt 5 jaar celstraf na hulp aan Noord-Korea
Cryptomunten voor Noord-Korea

Amerikaanse crypto-expert krijgt 5 jaar celstraf na hulp aan Noord-Korea

13-04-2022 12:33 Laatste update: 13:02

Een Amerikaanse expert op het gebied van cryptovaluta is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De man hielp Noord-Korea om Amerikaanse sancties te omzeilen met behulp van cryptomunten.

Virgil Griffith, een bekende Amerikaanse programmeur, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 dollar. Dat is de minimumstraf die Griffith kon krijgen. Hij riskeerde 20 jaar cel en een boete van een miljoen dollar.

De straf werd uitgesproken nadat Griffith vorig jaar al bekende schuldig te zijn aan samenzwering om de Amerikaanse International Emergency Economic Powers Act te overtreden. Dat is een wet die handelsbeperkingen oplegt aan landen die een dreiging vormen voor de VS. 

Presentatie in Pyongyang

Griffith overtrad die wet door naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang te reizen om een presentatie te geven over blockchain-technologie. Hij deed dat nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hem weigerde toestemming te geven. 

Sancties omzeilen

Volgens de aanklagers zou de informatie die Griffith met Noord-Korea deelde gebruikt kunnen worden om Westerse sancties te omzeilen. Die werden ingevoerd omdat Noord-Korea doorgaat met de ontwikkeling van nucleaire wapens, waarbij het dreigende taal uit tegenover de VS en diens bondgenoten. 

Tijdens de presentatie zou Griffith hebben gezegd dat 'het belangrijkste kenmerk van blockchains is dat ze open zijn'. "De Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) kan er niet buiten gehouden worden, wat de VS of de VN ook zeggen."

Ethereum

De programmeur stond vooral bekend om zijn grote bijdragen aan de Ethereum Foundation, de blockchain waarop de op een na grootste cryptomunt ether gebaseerd is.

De Ethereum Foundation zei ten tijde van Griffiths arrestatie dat het zijn reis naar Noord-Korea niet goedkeurde of steunde. Oprichter Vitalik Buterin riep in de afgelopen weken op om Griffith een milde straf te geven.

Obsessie met Noord-Korea

Buterin zegt dat Griffith een grote invloed had op de richting die Ethereum uitging. Daarbij zegt hij dat Griffith open stond voor alle culturen, een denkwijze die doorheen de jaren door het wijdere Ethereum-netwerk werd geadopteerd.

Die openheid kenmerkte veel van Griffiths acties. Zo zou Griffith in 2016 naar Singapore zijn verhuisd. Ook werkte hij eraan om Ethereum compatibel te maken met de islamitisch wetgeving rond financiën. 

Maar het meest opvallende was zijn fascinatie met Noord-Korea. In een brief aan de rechter die over zijn zaak oordeelde, zei Griffith dat zelf. "Ik werd geobsedeerd om het land te zien, zoals iemand die de kans kreeg om Oost-Berlijn te zien tijdens de laatste dagen voor de Muur viel."

Bekijk ook: