WhatsApp-groepen ook groter

WhatsApp gestart met Communities: meerdere groepen onder één paraplu

© WhatsApp

whatsapp groepen communities 1024 deelnemers polls maken
3 november 2022 om 10:55
Laatste update: 3 november 2022 om 11:48

WhatsApp wordt makkelijker te gebruiken voor grote groepen mensen. De maximale groepsgrootte is verdubbeld naar 1024 deelnemers. Ook kunnen meerdere groepen voortaan worden samengepakt in één grote Community.

WhatsApp liet de Communities-functie in april voor het eerst zien en is vandaag gestart met de wereldwijde uitrol. De functie is bedoeld voor grotere groepen mensen, die eigenlijk te groot zijn en te veel gespreksonderwerpen hebben voor één WhatsApp-groep. Denk bijvoorbeeld aan grote vriendengroepen, sportclubs, verenigingen en scholen.

Met Communities worden meerdere WhatsApp-groepen onder één paraplu samengebracht en bij elkaar in één overzicht gezet. De losse groepen blijven bestaan, maar de beheerder kan elke groep in één keer hetzelfde bericht sturen. Dat is bijvoorbeeld handig voor de leiding van een voetbalclub, die de appgroepen van teams zo makkelijk berichten kan sturen. De beheerder kan ook leden van de ene naar de andere groep verplaatsen.

Ook uit bestaande appgroepen

Communities kunnen nieuw worden aangemaakt, of worden samengesteld uit bestaande appgroepen. De nieuwe functie is op Android bovenaan te vinden, als een nieuw tab. Op iOS is Communities toegevoegd als een nieuw tab onderaan het scherm.

Mogelijk is de functie nog niet bij iedereen beschikbaar: dat kan nog dagen of weken duren.

Versleutelde berichten

Met de functie kan WhatsApp meer gebruikt worden zoals diensten als Discord of Slack, waarin mensen in verschillende kanalen kunnen chatten.

Zonder die diensten bij naam te noemen, wijst WhatsApp wel op zijn eigen onderscheidende factor: end-to-end-encryptie. Berichten in WhatsApp zijn niet door anderen in te zien of af te luisteren, iets wat bij sommige grote chatdiensten technisch gezien wel zou kunnen.

Polls en grotere groepen

WhatsApp krijgt nog een aantal nieuwe functies. In groepen kunnen voortaan polls worden gemaakt. Zo kan iedereen stemmen op een aantal opties, bijvoorbeeld de tijd om af te spreken of naar welk restaurant iedereen het liefste wil.

WhatsApp-groepen krijgen ook een dubbele maximale grootte: van 512 tot nu toe naar maximaal 1024 leden per groep.

Videobellen met 32 mensen

Videobellen kan ook met dubbel zoveel mensen: van 16 naar 32 mensen tegelijk. WhatsApp maakte het onlangs al makkelijker om video-groepsgesprekken op te zetten. Dat kan nu via een gedeelde link, zodat niet iedereen in één groep hoeft te zitten om te kunnen videobellen.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>