Kuipers: 20 miljoen extra nodig voor CoronaCheck-app
Corona-app

Kuipers: 20 miljoen extra nodig voor CoronaCheck-app

25-04-2022 15:48 Laatste update: 18:07

Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) is er de komende anderhalf jaar ruim 20 miljoen euro extra nodig voor de CoronaCheck-app.

Voor het beheer en de doorontwikkeling van de CoronaCheck-app is volgens de minister dit jaar een aanvullend budget nodig van 5,1 miljoen euro en volgend jaar nog eens 15,3 miljoen euro. Dat geld is voor het grootste deel bedoeld voor 'externe inhuur', schrijft de minister in een voorstel voor een aanpassing van de lopende begroting.

Voor andere digitale ondersteuningsmiddelen, zoals de apps CoronaMelder en GGDContact, is volgens Kuipers 7,2 miljoen euro nodig in 2022 en 30,8 miljoen euro in 2023. CoronaMelder is de app die mensen kon waarschuwen dat ze in de buurt waren geweest van iemand die positief was getest op het coronavirus. GGDContact is een app die je tijdens het contactonderzoek van de GGD helpt om na te gaan wie je misschien hebt besmet met corona.

CoronaMelder-app voorlopig gestopt

Afgelopen vrijdag trok de overheid nog de stekker uit de CoronaMelder-app. Daardoor krijgen mensen voorlopig geen waarschuwingen meer van de app. 

Veel coronamaatregelen zijn inmiddels afgeschaft, waardoor de CoronaMelder volgens het ministerie van Volksgezondheid weinig nut meer heeft. "Zo hoef je niet meer thuis te blijven wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona. En hoeven de meeste mensen na een positieve zelftest niet meer naar de GGD voor een bevestigingstest. Hierdoor is het nut van de CoronaMelder-app sterk verminderd."

CoronaCheck bij reizen naar buitenland

De QR-code in de CoronaCheck-app wordt sinds 23 maart in Nederland niet meer gebruikt als coronatoegangsbewijs, maar de app is nog wel te gebruiken voor internationale coronabewijzen. Voor het reizen naar sommige landen is namelijk nog wel een coronabewijs nodig, die je met de CoronaCheck-app kan aanmaken en gebruiken.