© WhatsApp

WhatsApp rolt nieuwe functies uit: emoji-reacties en grotere groepen
Tot 512 mensen in appgroep

WhatsApp rolt nieuwe functies uit: emoji-reacties en grotere groepen

06-05-2022 11:04 Laatste update: 12:29

WhatsApp is begonnen met de uitrol van enkele nieuwe functies. Zo kunnen gebruikers voortaan met emoji op een bericht reageren, kunnen er meer mensen deelnemen aan chatgroepen en mogen bestanden voortaan maximaal 2GB groot zijn.

Emoji-reacties zitten in de nieuwste versie van WhatsApp, meldt de chatdienst. Gebruikers kunnen met de functie een emoji naar keuze onder een bericht hangen, door iets langer op dat bericht te drukken. Emoji-reacties zijn al langer onderdeel van concurrerende apps als Apple iMessage, Telegram en Slack. De uitrol gaat in fases, waardoor nog niet alle gebruikers met de nieuwste versie van WhatsApp de nieuwe functie al kunnen gebruiken.

Verder wordt de maximale groepsgrootte stapsgewijs vergroot tot maximaal 512 leden. Dat is een verdubbeling: tot nu toe konden er maximaal 256 leden in een appgroep zitten. Veel gebruikers zouden de vergroting hebben aangevraagd.

WhatsApp neemt chatgroepen zelf ook serieuzer met de onlangs aangekondigde groepenfunctie Communities. Daarmee kunnen beheerders meerdere groepen samenbrengen en centraal beheren.

Grotere bestanden

De maximale bestandsgrootte van WhatsApp neemt toe tot 2GB: tot nu toe mochten bestanden maximaal 100 MB groot zijn. WhatsApp denkt de functie handig is voor gebruik op kantoor en school. Het bedrijf raadt aan wifi te gebruiken: WhatsApp is standaard ingesteld om dataverbruik te beperken.

WhatsApp is al jaren ook via pc's en browsers te gebruiken. Sinds vorig jaar is het mogelijk om de pc-app los van de smartphone-app te gebruiken. Voorheen was een koppeling met de telefoon-app noodzakelijk om WhatsApp Desktop te gebruiken: die eis vervalt met de nieuwe mogelijkheid. Binnenkort moet WhatsApp ook op meerdere telefoons tegelijk te gebruiken zijn.