Rechter wijst klacht Trump over Twitter-verbod af
Trump vs Twitter

Rechter wijst klacht Trump over Twitter-verbod af

07-05-2022 04:52 Laatste update: 05:19

Oud-president Donald Trump wilde via een federale rechter afdwingen dat hij weer toegang kreeg tot zijn geblokkeerde Twitteraccount, maar de rechter heeft de zaak nu verworpen.

De rechter gaf aan dat Trumps advocaten de klacht konden aanpassen en het opnieuw konden proberen, maar dan moeten ze wel aannemelijk maken dat het blokkeren van Trumps account gelijk staat aan overheidscensuur. "Dat is geen makkelijke claim", waarschuwde de rechter. Trumps advocatenteam laat weten na te denken over vervolgstappen.

Twitter verbande Trump voor het leven nadat hij zijn volgers op 6 januari 2021 opjutte, waarna zij het Amerikaanse Capitool bestormden, een daad die door Trump werd geprezen. Uiteindelijk kwamen tijdens de rellen vijf personen om het leven. Ook andere socialmediaplatforms deden Trump in de ban. 

88 miljoen volgers

Trump had meer dan 88 miljoen volgers op zijn Twitteraccount en gebruikte het platform veelvuldig als communicatiemiddel. Volgens de Republikein oefent Twitter 'een mate van macht en controle uit over het politieke discours in dit land die onmetelijk, historisch gezien ongekend en uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat', aldus zijn advocaten.

Waarschuwingen

De oud-president vindt dat Twitter hem onterecht 'gecensureerd' heeft door waarschuwingen bij zijn berichten te zetten. Het platform plaatste sinds de presidentsverkiezingen in november waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen, verspreidde. De berichtensite attendeerde dat informatie in die tweets 'mogelijk misleidend' of 'in twijfel getrokken' is.

Onlangs zei Trump dat hij niet wil terugkeren op Twitter als het bedrijf wordt overgenomen door Elon Musk. De miljardair vindt dat Twitter momenteel te strenge regels hanteert en wil dat het platform de vrijheid van meningsuiting minder beperkt. Aanhangers van Trump hopen dat de oud-president weer op Twitter wordt toegelaten zodra Musk het bedrijf in handen heeft. 

"Met 'vrijheid van meningsuiting' bedoel ik gewoon dat wat overeenkomt met de wet. Ik ben tegen censuur die veel verder gaat dan de wet. Als mensen minder vrijheid van meningsuiting willen, zullen ze de regering vragen om wetten aan te passen. Daarom is voorbijgaan aan de wet in strijd met de wil van het volk", aldus Musk.

Truth Social

Trump zegt dat hij zich voornamelijk met zijn eigen sociale netwerk Truth Social zal bezighouden. Volgens insiders zou Truth Social een rampzalige start kennen. Trump zelf plaatste nog maar een paar berichten op de nieuwe dienst. Truth Social zou 365.000 dagelijks actieve gebruikers hebben.