Internet wordt weer duurder

Ziggo verhoogt weer prijzen van internet: 'Helaas onvermijdelijk'

9 mei om 10:32
Laatste update: 9 mei om 10:46

Ziggo heeft een verhoging van de tarieven van de meeste van zijn internetabonnementen aangekondigd. Gemiddeld gaat het om een prijsstijging van 2,12 euro per maand. Het duurste pakket met de hoogste downloadsnelheid wordt juist iets goedkoper.

De nieuwe tarieven voor Ziggo-klanten gaan per 1 juli in. Veel internetabonnementen zijn duurder geworden. "Dat is helaas onvermijdelijk nu we geconfronteerd worden met flink hogere kosten voor bijvoorbeeld netwerkapparatuur en energie", zegt de provider.

De prijsstijging is gemiddeld 3,5 procent. "Ondanks dat overal in Nederland de kosten van producten en diensten fors stijgen, hebben we deze tariefwijziging zoveel mogelijk beperkt gehouden", aldus Ziggo.

Verschillen tussen abonnementen

De grootste prijsstijgingen zijn er bij de abonnementen met een combinatie van internet, interactieve tv en vast bellen. Het Start-pakket van die abonnementen wordt bijvoorbeeld 3,50 euro duurder. Bij de abonnementen met alleen internet, of een combi van internet en tv, zijn de prijsverhogingen minder groot. 

Het Giga-abonnement met maximaal 1 Gbit/s downloadsnelheid wordt juist goedkoper. Bij de duurste versie van dat pakket is de prijsdaling 3,50 euro per maand. 

Datagebruik fors gestegen

De prijsverhogingen zijn volgens Ziggo mede nodig om te kunnen blijven investeren in het netwerk. Het bedrijf wijst erop dat het datagebruik op zijn netwerk de afgelopen jaren fors is toegenomen. "In twee jaar tijd is het vaste dataverbruik met meer dan 60 procent gegroeid."

Nieuwe voorwaarden

Ziggo heeft in zijn nieuwe voorwaarden nu ook opgenomen dat het bedrijf jaarlijks het recht heeft om de prijzen te verhogen tot een percentage dat gelijk is aan de consumentenprijsindex van het CBS. Is dat percentage negatief, dan blijven de prijzen gelijk. De nieuwe voorwaarden gaan voor huidige klanten op 1 juli in.

Internetsnelheden

Onlangs kondigde Ziggo al een verhoging van de internetsnelheden voor sommige abonnementen aan. Zo'n snelheidsverhoging werd in eerdere jaren ook enkele weken later gevolgd door hogere tarieven.

Concurrent KPN kondigde onlangs ook prijsverhogingen aan. Bij KPN ging het gemiddeld om 1,90 euro meer per maand. Ook dat bedrijf wees op hogere kosten door de inflatie en het hard gestegen datagebruik.

Wordt internet goedkoper door glasvezel?