Onderzoek: marktaandeel iPhone neemt toe in Nederland
iPhone wint aan terrein

Onderzoek: marktaandeel iPhone neemt toe in Nederland

13-05-2022 09:47 Laatste update: 14:35

Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.

Dat meldt Telecompaper op basis van een onderzoek onder ruim 17.000 Nederlanders van 16 tot 80 jaar oud. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er in Nederland ruim 5,6 miljoen Samsung-smartphones en bijna 4,7 miljoen iPhones in gebruik.

Het marktaandeel van Samsung blijft volgens Telecompaper stabiel, terwijl dat van Apple de afgelopen jaren nog wel is gegroeid. In 2018 gaf 30 procent van alle Nederlanders aan een iPhone te hebben, nu is dat opgelopen naar 36 procent.

Van de iPhone-bezitters maakt 8 procent gebruikt van een model uit de iPhone 13-serie. De helft van alle iPhone-bezitters gebruikt nog een iPhone-model van vier jaar of ouder.

Samsung Galaxy S populairst

Ruim één op de drie (36 procent) van de Samsung-bezitters heeft een toestel uit de Galaxy S-serie. De Galaxy S10 uit 2019 is nog altijd het meest gebruikte toestel onder Samsung-gebruikers.

Eén op de vijf Samsung-bezitters maakt gebruik van een model uit de Galaxy A5-serie. "Samsung blijkt afgelopen jaren ook goede zaken gedaan te hebben met zijn Galaxy A5-serie, waaronder nu ook recente toestellen zoals de Galaxy A53 en Galaxy A52 vallen", aldus Telecompaper.

Oude Samsung-telefoons niet meer ondersteund

Twaalf procent van de Nederlanders met een Samsung-telefoon gebruikt een Galaxy S van vier jaar of ouder, zoals de Galaxy S7, S8 of S9. Deze toestellen worden door Samsung niet meer ondersteund met software- en beveiligingsupdates. Dit toont volgens Telecompaper het 'fragmentatieprobleem waar Android mee te kampen heeft'. Gebruikers van oude telefoons kunnen soms bepaalde apps niet meer gebruiken of bijwerken en lopen steeds meer beveiligingsrisico's doordat ze geen updates meer krijgen.

Sinds de Galaxy S22, die in februari verscheen, belooft Samsung voor belangrijke toestellen vier jaar lang Android-updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Apple ondersteunt met iOS 15, de nieuwste versie van iOS, momenteel iPhone-modellen die sinds 2015 zijn uitgebracht.

Huawei, Oppo en Xiaomi

De telefoons van andere merken hebben veel kleinere marktaandelen. Zo heeft een kleine 5 procent van de Nederlanders nog een Huawei-toestel in gebruik, hoewel de verkoopcijfers van Huawei zijn ingestort door de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf. Telecompaper meet welk merk telefoon mensen op dit moment gebruiken en niet het aantal verkochte toestellen.

Oppo, Motorola en Xiaomi hebben alle drie een aandeel van ruim 2 procent in Nederland. Daarna volgen achtereenvolgens OnePlus, Nokia, Sony en LG.

Review iPhone 13