Twitter 'te riskant' voor de sterren die het platform groot maakten
Te grote 'cancel'-kans

Twitter 'te riskant' voor de sterren die het platform groot maakten

13-05-2022 13:14 Laatste update: 13:15

Beroemde Twitter-gebruikers vormen een grote aantrekkingskracht van het platform, maar de sterren tweeten steeds minder. Volgens experts is Twitter voor beroemdheden te riskant geworden en valt er voor hen weinig meer te halen.

Miljardair Elon Musk deelde voor zijn overnamebod op Twitter al zijn zorgen over de dalende populariteit van Twitter onder beroemdheden. "Is Twitter stervende?", vroeg Musk zich af. Op Barack Obama na heeft zanger Justin Bieber de meeste Twitter-volgers, maar hij heeft al ruim een jaar niks geplaatst. En dat geldt voor vrijwel de hele top tien met meest gevolgde Twitter-accounts, meldt The Washington Post.

Volgens de socialmedia-analisten van Social Blade verstuurden de tien grootste Twitter-accounts in de eerste vier maanden van dit jaar 35 procent minder tweets dan een jaar geleden. Alleen Barack Obama en Elon Musk verstuurde dit jaar meer tweets. Die trend is goed verklaarbaar, zeggen experts tegen de Amerikaanse krant. De experts adviseren bekende personen bij het gebruik van sociale media, of verzorgen die sociale media in opdracht van sterren.

Grote sterren verlaten 'ongezellig' Twitter

Twitter was ooit hét medium voor beroemdheden, die daar laagdrempelig contact konden maken met fans. De bekende groepsselfie van Ellen DeGeneres tijdens de Oscars in 2014 werd destijds de meest geretweette tweet. Maar toen Donald Trump in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, werd Twitter meer politiek geladen en meer gepolariseerd. "Toen Trump werd beëdigd, werd politiek een heel ding", zegt Freddie Morris, voormalig topman van managementbureau voor sterren. Hij wijst op alle bekendheden die zijn verhuisd van Twitter naar Instagram, en Twitter vooral gebruiken voor dienstmededelingen.

Grote sterren als Ariana Grande en Lizzo hebben Twitter inmiddels verlaten. "Ik zou graag op Twitter blijven om te verbinden met de mensen die mij positief steunen", verklaarde Lizzo in 2020. "Maar ik heb gewoon geen zin meer in de pestkoppen."

Naast die pestkoppen valt er voor bekendheden ook weinig te halen op Twitter, stelt een anonieme publicist van een aantal bekende Hollywoodacteurs en filmmakers tegenover The Washington Post. "Eerst vraag ik ze waarom ze op Twitter willen: denk je echt dat je positief met fans in gesprek kan, of is het voor je ego?". In de meeste gevallen adviseert de publicist de sterren om Twitter te mijden. "Er zijn al zoveel manieren om gecanceld te worden. Wil je de wereld echt nog een manier geven?"

Twitter is geen grote inkomstenbron

Kendall Ostrow, socialmedia-consultant voor de sterren, zegt dat er niks te verdienen valt aan Twitter. "De Kardashians krijgen geen miljoen betaald voor een gesponsorde tweet. Twitter kan je cultureel relevant maken, maar Instagram, YouTube en TikTok brengen geld op", aldus Ostrow. Zij en haar collega's wijzen op het tekortschieten van Twitter bij de aanpak van pestgedrag en intimidatie, waar TikTok en Instagram wel veel filters bieden.

"Twitter is een broedplaats voor trollen geworden", zegt consultant Dolly Meckler. "Mensen praten daar terug op een manier die op andere platformen niet kan. Beroemdheden die ik sprak vinden het geen vriendelijke plaats."

Overname Elon Musk 'eerder slecht nieuws'

Elon Musk heeft grote plannen met Twitter en belooft trollen en bots te verwijderen. Veel vertrouwen is er niet aan de kant van de sterren. Mocht Musk Twitter overnemen, "dan is het de laatste plaats waar ik een beroemdheid in zeg te investeren, nog meer dan eerst", zegt Liz Stahl, hoofd van social media agentschap In Haus. "Alles dat Elon Musk gaat doen is ingewikkeld – zeker gezien het soort mensen dat nu gedreven wordt daar te zijn", zegt ze over de grote schare fans van Musk.

Het wispelturige, onvoorspelbare gedrag van Musk manifesteert zich ook vandaag weer. Musk pauzeert zijn overname van Twitter wegens plotselinge zorgen over de cijfers rond nepaccounts. Twee uur na dat bericht is de beurskoers van Twitter gekelderd, en verduidelijkt Musk pas zijn voornemen om Twitter nog steeds te willen kopen. Sommigen zien het gedrag van Musk als ofwel slecht ingelicht, of als bewuste manipulatie.

Luister ook: