Levensgevaarlijk algoritme

TikTok aangeklaagd na dood 10-jarig meisje dat gevaarlijke challenge deed

tiktok challenge gevaarlijk dood overleden challenges
13 mei 2022 om 16:12
Laatste update: 13 mei 2022 om 18:45

TikTok is in de VS aangeklaagd voor de dood van een 10-jarig meisje. Zij zou zijn overleden nadat ze op de video-app was uitgedaagd om aan de levensgevaarlijke blackout challenge mee te doen.

De 10-jarige Nylah Anderson werd in december bewusteloos gevonden in haar slaapkamer in Pennsylvania. Na vijf dagen op de intensive care overleed het meisje. Volgens haar moeder Tawainna had haar dochter meegedaan aan de 'blackout challenge'. Daarbij proberen deelnemers zo lang mogelijk hun adem in te houden.

Nylah zag een video over de uitdaging op de For You-pagina van TikTok, zeggen de advocaten van de familie, die het bedrijf beschuldigen van nalatigheid. "Het algoritme van TikTok bepaalde dat de levensgevaarlijke blackout challenge waarschijnlijk interessant was voor de 10-jarige Nylah Anderson, en als gevolg daarvan stierf ze."

"Ik wil dit bedrijf ter verantwoording roepen. Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze gevaarlijke challenges, zodat andere gezinnen het leed waar wij nu elke dag mee moeten leven niet hoeven mee te maken", zei Tawainna tegen Amerikaanse media.

TikTok heeft nog niet op de rechtszaak gereageerd. Het bedrijf liet in een eerdere reactie weten zijn 'diepste medeleven' te betuigen aan de familie. Maar TikTok wees er ook op dat blackout challenge al bestond voordat de video-app er was. "We blijven ons inzetten voor de veiligheid van gebruikers en verwijderen dit soort video's meteen zodra we ze vinden", aldus het bedrijf.

Meerdere kinderen overleden

TikTok beweerde eerder dat de blackout-challenge 'nooit een TikTok-trend is geweest'. In april vorig jaar overleed een 12-jarige jongen in Colorado nadat hij volgens zijn familie ook aan de blackout challenge had meegedaan.

In Italië overleed vorig jaar een 10-jarig meisje, nadat ze hoogstwaarschijnlijk via TikTok werd uitgedaagd om de blackout challenge te doen. Italië blokkeerde daarna de app in het land voor gebruikers van wie de leeftijd niet was gecontroleerd.

Maatregelen

Afgelopen najaar zei TikTok riskante challenges eerder automatisch te kunnen detecteren. "We hebben nieuwe technologie die ons sneller kan alarmeren bij een plotselinge toename van video's die onze regels overtreden. Daardoor kunnen we nu ook potentieel gevaarlijk gedrag beter tegengaan", zei een manager van de app destijds.

TikTok-gebruikers krijgen ook meldingen en waarschuwingen te zien als ze zoeken naar challenges die gevaarlijk kunnen zijn.

Een stichting die tienduizenden bezorgde ouders vertegenwoordigt heeft EU-toezichthouders opgeroepen om in te grijpen bij TikTok, omdat het onvoldoende zou doen om de veiligheid van de veelal jonge gebruikers te waarborgen.